Biedt Blockchain-technologie de toekomstige conserveringsmogelijkheid van de digitale archieven ?

De technologie die we thuis gebruiken, is voortdurend aan het moderniseren en veel van onze nostalgische favorieten zijn nu onbruikbaar – je zou moeite hebben om een ​​videoband in je dvd-speler te passen.

Dit probleem is ook bekend als het gaat om digitale archivering. De soorten bestanden die op een computer worden bewaard, evolueren voortdurend en veel ervan worden uiteindelijk overbodig. Dit betekent dat als we een digitaal bestand uit 1998 bewaren, we mogelijk de inhoud van dat bestand naar een nieuw formaat moeten migreren om ervoor te zorgen dat we er over tien jaar nog steeds toegang toe hebben.

Dit is een van de grootste uitdagingen in digitale archivering: de records zijn ontastbaar en kunnen dus kwetsbaar zijn voor wijzigingen die zonder detectie en op grote schaal kunnen worden aangebracht. Dit betekent dat de records die u bekijkt, mogelijk niet hetzelfde zijn als de records die 20 jaar geleden zijn gearchiveerd. Met andere woorden, geschiedenis kan worden herschreven.

Het UK Nationaal Archief, de Universiteit van Surrey en het Britse Open Data Institute proberen verschillende deze grote vragen te beantwoorden:

    Hoe kunnen we aantonen dat het record dat u vandaag ziet hetzelfde record is dat 20 jaar eerder aan het archief werd toevertrouwd?
    Hoe kunnen we bewijzen dat de enige aangebrachte wijzigingen wettig waren en de inhoud niet beïnvloedden?
    Hoe zorgen we ervoor dat burgers archieven blijven zien als vertrouwde bewakers van het digitale openbare archief?

Om deze vragen te beantwoorden, onderzoekt men hoe we kunnen weten of  een digitale record is gewijzigd en of de wijziging legitiem was, zodat het uiteindelijk nog steeds kan worden vertrouwd als het authentieke record. Concreet onderzoekt het project hoe blockchain hiervoor kan worden gebruikt.

Blockchain is een gedistribueerde grootboektechnologie die zowel fraudebestendig als gedecentraliseerd is. Het ARCHANGEL-project maakt een prototype met behulp van deze technologie die het mogelijk maakt dat archieven hashes van documenten genereren en registreren (vergelijkbaar met unieke digitale handtekeningen) in een toegestane blockchain (met andere woorden, die alleen kan worden toegevoegd door geautoriseerde organisaties). Waar het record op rechtmatige wijze is gewijzigd, kunnen hashes van de inhoud, naast hashes van de code die wordt gebruikt om de wijziging aan te brengen, ook op de blockchain worden geregistreerd. Dit zou betekenen dat wanneer een digitale record wordt gewijzigd, er een audit-trail wordt gemaakt en we precies weten hoe een document is bewerkt.

Onze aanpak zal resulteren in het creëren van vele kopieën van een blijvende en onveranderlijke registratie van de staat van een document. Dit record zal verifieerbaar zijn met behulp van dezelfde crypto-grafische algoritmen, vele jaren in de toekomst.

Naarmate deze aanpak zich verder ontwikkelt, hoopt men dat het grootboek gezamenlijk wordt onderhouden door het in veel deelnemende archieven te verspreiden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als internationaal, als een belofte die geen enkele instelling zou kunnen proberen om de geschiedenis te herschrijven. Deze technologie zou de duurzaamheid van digitale openbare archieven kunnen transformeren, waardoor archieven het beheer van de archieven kunnen delen en, door te delen, de integriteit van de archieven die zij bijhouden kunnen waarborgen.

Zie: https://blog.nationalarchives.gov.uk/blog/trustworthy-technology-future-digital-archives/

antwoorden naar: jw.koten@hccnet.nl