Column 88 – Antonia Veldhuis

 

Verrassend verleden

Naast het televisieprogramma Verborgen Verleden is er nu ook de website Verrassend Verleden. Hier staat dat (familie)onderzoek niet oubollig is. Nee, zeggen ze, integendeel. ‘Innovatie en design zijn termen die – naast erfgoed – passen bij onderzoek van je eigen verrassend verleden. De valkuil is, dat veel mensen er te laat aan beginnen en de echte verhalen van je oudere familie zijn dan veelal niet meer te horen. Begin er nu aan!’ Onder het kopje familiegeschiedenis staan verhalen, bij bekende Brabanders staan onder andere Gerrits Braks en Dries van Agt.

Vergeten verleden

 

Bovenstaande tip is van Mathieu Hendrix. Hij noemde ook de website vergeten verleden, over minder bekende en vaak vergeten gebeurtenissen en personen. In elf blokken komen ze op deze website aan de beurt: Rampen, interbellum, miljoenen doden, Nederland na 1945, Politieke moorden, wereldoorlogen, amusement, historische roddel, wereld rond 1900, vergeten conflicten en test uw kennis. Ik deed de test even en had een score die u ongetwijfeld dik kunt verbeteren.
Het is mogelijk een open deur, maar hij wees er ook nog even op dat op zoekakten, behalve de ‘normale’ scans zoals aktes van geboorte, huwelijk, huwelijksbijlagen, bevolkingsbladen enz., ook nog op deze site te vinden is: (onder ander) de Franse Jaartelling, Militaire Stamboeken, Landverhuizers en Kraamvrouwenbekentenissen. Hij wijst erop dat u vooral ook moet kijken bij de Bijzondere collecties waaronder Dienstboden en knechten, Doodverklaringen, Weeskamers en rechts op de hoofdpagina een link naar vertaling Latijn-Nederlands en variaties op plaatsnamen.

 

Ik wilde voor een artikel weten waar in 1560 in Alkmaar de galg van de baljuw van de Nyenburch stond en kwam (via google) terecht op de website wikipedia.org/wiki/Galgenveld.
Per provincie en plaats staan hier de galgenvelden uit het verleden, soms met een afbeelding. Echter niet de door mij gezochte. Door de letters na het woord Galgenveld uit de adresbalk weg te halen kreeg ik een doorverwijspagina over dit onderwerp.

Steden op de kaart

Deventer op de kaart (hier kwam ik per ongeluk op terecht) bracht me op het idee om te zien of er van andere plaatsen ook zoiets was. Met name Alkmaar heeft momenteel mijn belangstelling. Via google kwam ik op Alkmaar op de kaart Op deze site is een ruime keus uit luchtfoto’s, kaarten van vroeger en nu en keus uit diverse onderwerpen. De laatste kunt u op een kaart projecteren. Via Meer onderwerpen kunt u stadspoorten kiezen, gevelstenen, bruggen, hofjes en provenhuizen enz. Verder zag ik de websites Leeuwarden op de kaart, Rheden op de kaartRaamsdonkveer op de kaart enz. Gewoon proberen.

90 jaar oude luchtfoto’s kunt u zien via de beeldbank Nederlands instituut voor militaire historie (NIMH). Dit instituut  heeft ruim 1000 vooroorlogse luchtfoto’s online gezet. Het materiaal is, aldus de website, te mooi om alleen in de depots te liggen, daarom sluiten ze zich aan bij de trend rond open data waarbij veel musea en archieven hun collecties digitaal en in hoge resolutie gratis aanbieden. Op de site ook verhalen.

Adresboeken

Als u weet wanneer een voorouder van u (ongeveer) in een bepaalde plaats woonde en hij/zij er geen aktes lieten registeren, dan komt u mogelijk toch meer te weten via de bladen van de Burgerlijke stand en voorgangers ervan op [url]zoekakten.nl[/url]. Selecteer de provincie, plaats, geef Bevolking aan (rechtsboven) en klik op Maak een keuze. Daarna geeft u plaats en periode aan.
Een andere mogelijkheid om te zien waar iemand woonde zijn de adresboeken.
Zoeken via archieven op de zoekterm adresboeken geeft 151 treffers van instanties waar u deze boeken kunt vinden. Een deel ervan is digitaal gemaakt en in te zien. Ze zijn overigens ook te vinden via google met de zoekterm ‘adresboeken pdf’. Ik noemde dit in het praatgroepje van een archief, waarop iemand zei dat hij een heleboel online telefoongidsen had gevonden. Neen, de link wist hij even niet meer en hij was vergeten mij die te mailen. Maar weer zoeken dus. Dit bracht me via google op archiefzoeker, een site van Eric Hennekam. Het was niet helemaal wat ik bedoelde of dacht te vinden, maar u bent er in ieder geval een paar uur zoet mee. 95 resultaten, niet alleen Nederland, maar ook Duitsland, Bulgarije, Frankrijk en Indonesië.
Haalt u de tekst na nl weg, dan krijgt u te zien dat Eric in totaal 6122 opgenomen bronnen heeft. Lees voor de gebruik de korte handleiding door op het onderstreepte woord hier te klikken.

Via via kreeg ik de tip over een nieuwe erfgoedwebsite over een samenwerkingsverband van 12 erfgoed partners uit Zeist en omstreken. De link is Geheugen van zeist. Ze brengen gezamenlijk de historie van Zeist, Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide aan het licht. De collecties zijn afzonderlijk en integraal beschikbaar voor raadpleging door het publiek.

Famillement

Noteer alvast de datum van het Famillement dat op zondag 3 juni 2018 in Leeuwarden wordt gehouden. Deze locatie is gekozen omdat de stad dan culturele hoofdstad van Europa is. Het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) heeft samen met Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden de organisatie. Ik was op de Famillementen in Leiden, Maastricht en Utrecht: ik kan ze aanbevelen. Op cbg.nl/famillement kunt u meer info lezen.

De ngv-website heeft een nieuwe layout en ander adres. De link ngv.nl  (Nederlandse Genealogische Vereniging) is vervangen door ontdekjouwverhaal.nl.
De oude site blijft nog even in de lucht totdat alle items zijn overgebracht. Neem een kijkje! Wilt u nog iets downloaden (bijvoorbeeld mijn Columns wacht dan voor de zekerheid niet te lang.

 

Niet iedereen bezoekt de NGV-website, krijgt de Nieuwsbrief of leest deze Column.
U wel, dus misschien wilt u de volgende tips dan even aan overige geïnteresseerden doorgeven? Voor de mensen die graag papier in handen hebben: Het blad Plus heeft onlangs een gids gemaakt Stamboom en familie. Ik was daarvoor benaderd en heb er bijdragen voor aangeleverd. Hij lag vanaf half november in de winkel.
Voor Gens Nostra heb ik het artikel Met internet uw verleden vinden. Kleur de levens van uw voorouders in ingeleverd. Het wordt (binnenkort) geplaatst.
Na het lezen hiervan weet u (weer) hoe leuk onze gemeenschappelijke hobby is en weet u precies (weer) welke stappen u moet ondernemen om van een persoon alle gegevens te vinden en hoe hem/haar ‘aan te kleden’ (artikel).
Lees ze! Surf ze! Onderzoek ze!

[Met dank aan Robyn Steensma].