De toekomst van misdaadbestrijding in de VS is forensisch-genealogisch onderzoek (verwantschap-onderzoek op basis van DNA-gegevens), of niet?

Veel nieuwsberichten in deze nieuwsbrief en elders hebben zich gericht op de recente interesse van rechtshandhavingsautoriteiten om DNA te gebruiken om criminelen te identificeren. het betreft dus  genealogisch verwantschap-onderzoek op basis van DNA-gegevens Veel van deze criminele zaken zijn jaren na de misdaden opgelost door de openbare genealogische GEDMatch.com-website te gebruiken om naaste verwanten van de criminelen te vinden en vervolgens die familieleden te interviewen om de zoektocht naar de criminelen verder te beperken.

Gewelddadige criminelen vangen is uiteraard een goed gebruik met de beschikbare technologie. Sommige juridische experts beweren echter dat het gebruik ervan in strafzaken ernstige bezorgdheid over de privacy oproept. Zal deze technologie binnenkort worden gebruikt voor niet-criminele doeleinden?

Er is geen gerechtelijk bevel vereist om GEDMatch’s open bron van potentiële leads te ontginnen, die, in tegenstelling tot forensische databases, genetische stukjes code bevat die kunnen worden gekoppeld aan gezondheidsgegevens en andere persoonlijk identificeerbare informatie.

Momenteel zijn er geen wetten die regelen hoe wetshandhaving  met hulp van het verwantschap onderzoek mag worden  gebruikt, waar hobbyisten en do-gooders jarenlang naar hebben uitgekeken om de biologische families van geadopteerden te vinden. Ze verwachten op een gegeven moment juridische problemen, maar waarschijnlijk niet in het volgende jaar.

U kunt meer lezen over de juridische en privacy-implicaties in een artikel van Megan Molteni op de website Wired op: http://bit.ly/2RIpp5f.

jw.koten@hccnet.nl