GEDmatch wordt GENESIS GEDmatch

GEDmatch wordt GENESIS GEDmatch

GENESIS.GEDmatch.com is een gratis site waar u uw DNA-testresultaten kunt uploaden en deze kunt vergelijken met die van mensen die bij andere bedrijven zijn getest. Het is de nieuwe versie van GEDmatch.com waarmee men gegevens van veel meer bedrijven dan het originele GEDmatch kan vergelijken. Waarom moet men naar Genesis overstappen. Het probleem is dat sommige bedrijven nieuwere chips gebruiken, dus test voor verschillende niet volledig overlappende markers .De nieuwe microchips te testen meer SNPs en hebben meer niet-Europese etnische dekking.

Niet Intuïtief

Een probleem voor veel gebruikers is dat deze nieuwe site niet intuïtief is. Je moet leren hoe je de tools daar kunt gebruiken om het beste voordeel te halen uit je eigen onderzoek. Om bij GENESIS te beginnen, moet men als gebruiker geregistreerd zijn. Momenteel wordt dat nog steeds gedaan op de oude GEDmatch.com-site. Uw login is uw e-mailadres met een wachtwoord dat u aanmaakt. Sommige mensen gebruiken liever een e-mail die ze alleen voor genealogisch onderzoek gebruiken. Dit is gemakkelijk te doen bij onder andere gmail, hotmail of yahoo en het is een manier om wat meer privacy te creëren. Merk op dat GEDmatch je waarschuwt wanneer je registreert dat hun site kan worden gebruikt door politie en justitie om gewelddadige overtreders en slachtoffers te identificeren.

Uploaden

Om uw resultaten te uploaden naar GENESIS logt u in en klikt u vervolgens op Generieke uploads (23andme, FTDNA, AncestryDNA, de meeste andere) in de rechterkolom onder Upload uw DNA-bestanden. Dat brengt je naar een formulier om in te vullen voordat men de upload doet. Men moet de naam ingeven waarvoor je kit is geregistreerd, maar men kan ervoor kiezen om een pseudoniem te gebruiken om op Genesis te verschijnen.

Het duurt meestal een dag of twee om uw kit volledig te verwerken, zodat u de belangrijkste tool kunt uitvoeren: de one-to-many. Dat is de tool die je DNA-familieleden vermeldt in de Genesis-database.

Samengevat:

Gedmatch Genesis een gratis site maar biedt geen DNA-testen. Maar de site maakt mogelijk DNA-profielen in te voeren afkomstig van diverse grote DNA-testbedrijven. Na het invoeren van de rewultaten beschikt U over diverse tool waarmee men (one to many) een familieverwantschap kunt vast stellen. Uploaden naar GEDmatch Genesis kan men met de DNA profielen in te voeren afkomstig van de testbedrijven: FTDNA, 23andMe; My Heritage DNA; Living DNA, Gencove en diverse anderen