Gegevens personeelsleden spoorwegen

Wie werkten er bij de spoorwegen?

Het Utrechts Archief heeft ruim 70 archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de 19e eeuw.
U vindt er personen, tekeningen, boeken, beeldmateriaal.
Als u op zoek bent naar personeelsleden die bij de spoorwegen werken kunt u online zoeken in de personeelsregisters van de voorgangers van de NS uit de periode 1836-1920. Het gaat om inschrijvingen van personeelsleden van voorgangers van de Nederlandse Spoorwegen.
Er kan gezocht worden naar metadata en scans uit de periode 1836-1920. Het gaat om inschrijvingen van totaal 8 verschillende spoorwegmaatschappijen en bijna 100.000 namen van personeelsleden. Voorheen waren deze gegevens alleen te raadplegen op onze studiezaal.

Schat aan informatie

Hiermee is een schat aan informatie voor genealogen en spoorwegonderzoekers toegankelijk gemaakt. In de zoekingang Personeelsregisters voorgangers NS kunt u zoeken op naam en periode. U vindt er nog veel meer interessante informatie, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele maatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt.
In de registers ontdekten we dat de eerste stationschef van Soestdijk een vrouw was: Johanna Frederica Carolina Rutèl-ter Linden. In haar personeelsdossier lezen we dat ze op 52 jarige leeftijd in juni 1898 bij de NCS in dienst trad. Ze was toen net weduwe geworden van de stationschef van Putten. Na zijn overlijden bleek haar pensioen wel erg karig en kon ze als haltechef in Soestdijk aan de slag. In Putten had ze al veel kennis opgedaan van het spoorbedrijf. Ze had hier ondermeer een cursus telegrafie gehad voor het doorseinen van treinen. Op 1 januari 1901 verliet ze het spoor weer. Zij was een van de weinige vrouwelijke stationschefs die er werkzaam waren.

De publicatie van deze database wordt mede mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht.

Hier de link naar de personeelsregisters

Jw.koten@hccnet.nl