Genesis en GedMatch (voor gevorderden)

  •  

zie ook gedmatch → https://www.gedmatch.com

Dit bederft een online vergelijkingsportaal voor DNA-genealogie. Het is momenteel het meest geschikt voor het uitvoeren van DNA-matching en heeft een breed scala aan hulpmiddelen voor het uitvoeren van DNA-analyse.

GEDmatch biedt DNA- en genealogische analysetools voor zowel amateur- als professionele onderzoekers en genealogen. De meeste tools zijn gratis, maar er zijn ook enkele premium tools voor gebruikers die willen helpen met ontwikkeling. Men moet DNA en / of genealogische (GEDCOM) gegevens uploaden om de hulpmiddelen te gebruiken. De registratie vereist naam, uw e-mailadres en een wachtwoord.

De basisvergelijkingen zijn gratis; Gespecialiseerde analysetools voor gevorderde gebruikers (“Tier 1-leden”) kosten $ 10 per maand, maar zijn volledig de moeite waard.

Bruikbaar voor de volgende DNA-testproviders: FTDNA, Ancestry, 23andMe

 

→ Maak een GEDMatch [Genesis] -account aan

 → Upload de gegevens GEDMatch- [Genesis]

→ Instructies voor het werken met gedmatch

gedmatch Genesis → https://genesis.gedmatch.com

 

Dit is een geupdate Beta versie met in vergelijking tot vorige versies waarbij Gedmatch en Genesis zijn uiteindelijk geïntegreerd

 

voordelen

  1. a) betere algoritmen en
  2. b) de upload voor Living DNA en andere nieuwe providers.

 

Een voorbeeld:

 Men kan als voorbeeld een match hebben met een andere persoon in een segment van chromosoom 13 vanaf het begin van het 74.096.953-teken tot het eindpunt 81.051.090 voor een totaal van 8.3cM-informatie in 248 overeenkomende SNP’s. gedmatch en gedmatch Genesis kan deze overeenkomsten tonen in een tabel en met een grafische weergave van het chromosoom.

De blauwe balk geeft een segment aan dat overeenkomt met chromosoom 13 tussen twee personen. De tabel geeft de start- en eindposities weer, evenals de cM en het aantal overeenkomende SNP’s in elk segment. Het is ook mogelijk dat de startlocatie voor het eerste segment groter is dan 0, hoewel deze aan het begin van het chromosoom verschijnt. Dit komt omdat niet alle markers in een chromosoom, vooral bij de uiteinden, worden getest.

Toelichting

Hoe groter het segment (meer SNP’s eneen  hogere cM) van gematchte markeringen / basenparen, hoe groter de kans dat het IBD is (waarbij een gemeenschappelijke voorouder wordt gedeeld, identical by descent) en niet IBS (willekeurige overeenkomst, Identical by state). Passende segmenten kleiner dan 7 cM of 700 SNP’s hebben een grote kans om IBS te zijn, dus moeten ze als mogel;ijk worden beschouwd. Overeenkomsten die kleiner zijn dan 3 cM of 300SNP’s moeten erg onwaarschijnlijk worden beschouwd en worden zelden alleen gebruikt voor genetische genealogie.

Bepaal verwantschap

Als u de som optelt van alle cM-waarden voor de segmenten die iemand deelt met een andere persoon, kunt u een globaal idee krijgen van hoe nauw de relatie is. Over het algemeen zijn er ongeveer 6800 cM voor alle 44 autosomale chromosomen. De volgende cM-matchwaarden voor verschillende relaties:

 

Identieke twin – 6800cM (alle chromosomen zijn identiek)

Ouders – 3400cM (50% van de chromosomen zijn een match)

Volle broers en zussen – 2500cM (37,5% overeenkomst)

Grootouders en tantes / ooms – 1700cM (25% conformiteit)

Overgrootouders en eerste neven – 850cM (12,5% overeenkomst)

Tweede neven en achterneefjes twee keer verwijderd – 212.5cM (match 3.125%)

 

De cM-overeenkomende hoeveelheid of overlapping neemt af naarmate de relatie verder wordt verwijderd. Je mag 13cM (0,195%) alleen delen met een achterneef (iemand met wie je een 3e-grootouder deelt). Natuurlijk zou je veel meer kunnen delen met de variabiliteit van vele generaties van recombinatie (of niet-recombinatie) van chromosomen dan dat, of zou je 0cM kunnen delen en helemaal niet worden geïdentificeerd als een neef match.

 

jw.koten@hccnet.nl