Genetici helpen bij ‘DNA-muur’ van de koning en Maxima

Genetici helpen bij ‘DNA-muur’ van de koning en Maxima in DNA-salon

Het is een van de meest opvallende ruimtes in het gerestaureerde Paleis Huis ten Bosch: de DNA Salon. De Nederlands-Britse kunstenaar Jacob van der Beugel heeft er delen van de genetische code van Willem-Alexander en Máxima uitgebeeld in bijna 60.000 handgemaakte baksteentjes.

Geneticus Hans Clevers hielp mee bij het uitzoeken van de juiste dna-fragmenten. Om te voorkomen dat de koning zich genetisch al te zeer bloot gaf, werden alleen specifieke delen van zijn genoom afgelezen. Als geneticus kan ik namelijk voor die muur gaan staan en zien wat er staat.” Op de muur is dus maar een klein stukje afgebeeld van een dna-streng.

Van der Beugel had bijna drie jaar tijd nodig om alle Rijnklei-steentjes te maken, en nog eens drie weken om het kunstwerk te installeren. Hij denkt dat Willem-Alexander het koos om transparantie uit te stralen. . Voor Willem-Alexander was dat een deel van het Y-chromosoom. Het ‘portret’ dat zo ontstond, werd geheel in traditie tegenover dat van zijn eega geplaatst. Van Máxima is een sequentie te zien die zij met haar dochters deelt, het vrouwelijke mtDNA. “Zo werden het ook een soort archetypes van dé vrouw en dé man.”