Hardenberg – Werkgroep Genealogie heeft ook gegevens van Duitsers.

Genealogie bij de Historische Vereniging Hardenberg e.o.

De werkgroep Genealogie van de Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving beschikt over alle vrijgegeven aktes uit de B.S. van hieronder genoemde gemeenten in Noord-Oost Overijssel.

De werkgroep is in 1997 begonnen met het verzamelen en registreren (in Pro-Gen) van gegevens uit de DTB-boeken en aktes van B.S. Hardenberg, Ambt Hardenberg en Stad Hardenberg.
Na de gemeentelijke herindeling zijn daar de gegevens van B.S. Avereest en B.S. Gramsbergen aan toegevoegd. En inmiddels ook van de gemeenten Ambt Ommen, Stad Ommen en Ommen. Vooral overlijdensakten Stad Ommen zijn interessant omdat veel Nederlanders wel een voorouder hebben die in Ommerschans, een van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, is overleden.

Vanaf het jaar 1811, toen de Burgerlijke Stand werd ingevoerd, zijn dat:
geboorten tot en met 1918,
uit ongeveer 70.600 geboorteakten huwelijken tot en met 1943,
uit ongeveer 23.500 huwelijksakten overlijdens tot en met 1968,
uit ongeveer 71.500 overlijdensakten
Gegevens uit deze akten zijn, vooral in een ruime periode na 1811, aangevuld met gegevens uit voornamelijk de Doop- en Trouwboeken van eerdergenoemde plaatsen en Den Ham, Dalfsen, Hellendoorn, Vriezenveen en Nieuwleusen.

En niet te vergeten www.online-ofb.de Het bestand met bovenstaande gegevens wordt nu verder aangevuld met gegevens uit onze collectie familieberichten. Al deze gegevens staan inmiddels ook op internet, rechtstreeks te vinden met de link https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/
Het bestand bevat bijna 215.000 personen, in verband met privacy worden zo’n 17.000 personen automatisch niet vermeld. De gegevens op internet worden zeer regelmatig ververst.
In de studiezaal van de vereniging zijn bovengenoemde aktes van de Burgerlijke Stand op fiche of als pdf-bestand aanwezig.

Buiten gegevens uit de Burgerlijke Stand van bovengenoemde gemeenten zijn van veel omliggende gemeenten (ook uit de Niedergrafschaft Bentheim) veel genealogische gegevens aanwezig, op fiche, op papier en getranscribeerd. Bijvoorbeeld de DTB-boeken van Den Ham, Vriezenveen, Hellendoorn, Ommen, Dalfsen en Nieuwleusen en uiteraard van Hardenberg en Heemse.

Wat velen niet weten is, dat de Historische Vereniging van Hardenberg ook veel informatie heeft van plaatsen in Duitsland zoals: Wilsum, Uelsen, Veldhausen, Hoogstede/Arkel en Emlichheim.

U bent welkom in onze studiezaal op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 uur.
Maar neem voor u komt toch eerst even contact op om teleurstelling te voorkomen als onverhoopt niet de juiste mensen aanwezig zijn.
Telefoon: 0523-265624
E-Mail adressen:
info@hvhardenberg.nl
genealogie@hvhardenberg.nl

De Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving

is een grote vereniging met ruim 1500 leden, ca. 20 werkgroepen en ruim 150 vrijwilligers.

Zij geeft het tijdschrift ‘Rondom den Herdenbergh’ uit dat vier keer per jaar verschijnt, een lidmaatschap in Nederland kost € 20,00.

De vereniging heeft in Hardenberg een museum, “’t Stadhuus”, aan de Voorstraat 34 en een studiezaal aan de Karel Doormanlaan 64a, in de bovenste verdieping van het voormalige gebouw van het Waterschap ‘de Bovenvecht’.
Ingang aan de achterkant, via het portaal kunt u met de lift naar boven.

De vereniging heeft de volgende werkgroepen:
Archeologie
Beelddatabank
Bestuur
Bezorgen van ons tijdschrift ‘Rondom den Herdenbergh’ in Hardenberg en omgeving
Dialect
Documentatie en registratie, museale voorwerpen, kleding en bibliotheek
Gastheren/gastdames in het museum
Genealogie, alles uit Noord-Oost Overijssel
Grafmonumenten, fotograferen op begraafplaatsen en online presenteren
Kerkhof Nijenstede, onderhoud grafmonumenten
Kerkhof Lambertuskerk, onderhoud grafmonumenten
Kleppertourtochten
Monumenten
Museum schoolbezoek
Museum tentoonstelling
Onderwijs
Palmpaasoptocht
PR en Promotie
Redactie
Straatnaamgeving
Techniek en restauratie
Textiel, Kleding en Mode
Stadswandeling Hardenberg en dorpswandeling Heemse
Verteld verleden

Regelmatig is bij een van de werkgroepen behoefte aan nieuwe vrijwilligers,
neem gerust contact met ons op als u belangstelling hebt.
Telefoon: 0523-265624 E-Mail: info@hvhardenberg.nl
Of loop eens binnen in de studiezaal, Karel Doormanlaan 64a, liftingang aan de achterkant.

De vereniging wil graag met u in contact komen als u thuis wilt of ergens anders moet opruimen, want voor uw boeken, oude foto’s , museale voorwerpen en oude kleding hebben wij wellicht wel belangstelling.