Heraldisch Tijdschrift jrg. 25 nr. 3

Heraldisch Tijdschrift jrg. 25 nr. 3

Begin mei verschijnt het HT, zoals bekend als midden-katern van Gens Nostra.

Het hoofdartikel behandelt Alexander Grefenjstejn een emblematische heraldicus uit de Russische Oeral. Zijn werk toont aan dat Russische heraldici de socialistische veren hebben afgeschud en inmiddels een krachtige eigen stijl hebben die verschilt van de West-Europese. De redactie heeft de in deze heraldiek veel voorkomende typische helm Bojarenhelm gedoopt, naar een replica die onder die naam op het Russische internet te koop werd aangeboden.

 

Het wapen voor Valery en Olga Archipovo uit Jekaterinenburg, ontwerp en tekening door Alexandr Grefensjstejn (2010)

Het tweede artikel beschrijft de wordingsgeschiedenis van het wapen van de nieuwe gemeente Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden). Informatief in dit stuk zijn de ontwerpen waaruit de bewoners konden kiezen. Nu nog het creatief gebruik van dit wapen, dat het makkelijk lijkt te kunnen opnemen tegen het wat simpele logo dat uitsluitend uit het woord gooisemeren bestaat. De samengevoegde gemeenten kunnen als dorpswapen hun oude wapen blijven voeren en dat geldt ook voor de oude vlaggen. De nieuwe gemeente voert geen vlag.

In dit nummer naast enige varia, ook een speels uitstapje naar de wapens die auteur Jo Rowling beschrijft in haar Harry-Potterboeken. Het gaat om de vier groepen waarin leerlingen van de toveracademie altijd worden ingedeeld, altijd naar hun karakter.