Hollands Noorderkwartier 2019 nr 2

Lezing van Jos Kallenbach over de oprichting van de afdeling.

Men begon onder de oorlog met een vergadering in een Schuilkelder. De eerste Gens Nostra kwam 1 juli 1946 uit.

Rouwbord van Carel de Dieu

Emmy Reijngoud geeft een beschrijving van het grote rouwbord van Carel de Dieu, burgemeester. Voor de Franse revolutie hing de kerk vol met rouwborden, maar deze werden gesloopt, behalve door toeval dit ene. Zij beschrijft dit gelukkige toeval en de verdere gegevens van de familie, aardig verhaal.

Reizen per postkoets

Reizen per postkoets van Jos Kallenbach gaat vooral over de geschiedenis van het postimperium Thurn und Taxis, op gerecht in de dertiende eeuw. Dit was de grootste multinational die in west Europa een monopolie positie verwierf van de postverzending tot aan de 19de eeuw. De familie werd geadelijkt en werd een van rijksten van West-Europa. Lezenswaardig verhaal.
In Nederland behalve in Limburg had dit postimperium niet zo veel invloed (jwk)

De achternaam Kostelijk

In het gevolg van de Praagse Winterkoning vlucht ook Sygert uit Kostelec in november 1620 naar den Haag. De Winterkoning was verwant aan de Nassaus en ze kregen toen onderdak. De auteur Dick Kaas zijn moeder was Johanna Kostelijk en afstammeling van deze Sygert. De achternaam werd uiteindelijk Kostelijk. De familie ging het goed. Dit artikel; beschrijft tevens een poging om de oorsprong van de familie in Tsjechië te vinden tijden s een bezoek aan dit land, dit is maar tendele gelukt.

jw.koten@hccnet.nl