Hoogeveen – Informatie over oude foto’s dateren

Informatie over oude foto’s dateren

Henk Wierts heeft op 16 maart 2019 in De Vredehorst te Hoogeveen een bijzondere presentatie gehouden over ‘Oude Foto’s dateren’. Na afloop hebben wij toegezegd zijn presentatie op de website te plaatsen. Daarvoor moet je eerst inloggen als lid. Je kunt de presentatie vinden door op ‘Publicaties’ te klikken. Dat is het vierde bruine vierkant. Het bestand staat ergens onderaan en heet ‘Oude foto’s dateren’. Hieronder vind je de websites die genoemd zijn met een korte beschrijving daarvan.

Websites waar je gegevens kunt vinden over oude foto’s

Je kunt er onder meer het volgende vinden:

Wanneer is een bepaalde foto gemaakt? Wie was de fotograaf? Wat was het adres van de fotograaf? De techniek van oude fotografie.

Websites:

www.rkd.nl RKD staat voor Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Het instituut bevindt zich in Den Haag en je kunt het instituut ook bezoeken. Onder ‘Collecties’ vind je een schat aan gegevens. Onder bijvoorbeeld ‘RKD portraits’ staan duizenden portretten, schilderijen, prenten, enz. van personen die ook doorzoekbaar zijn. Elk item heeft een omvangrijke beschrijving, waaronder naam, geboorte- en sterfdatum enz. Op deze website kun je foto’s downloaden. Er zit dan wél een watermerk in. Wil je de foto in een groter, scherper formaat, dan moet je eerst inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vraag eerst een account aan bij ‘Login’; klik daarvoor op ‘Nog geen account?’ Daarna kun je inloggen bij ‘Login’. Klik op het vierkantje achter ‘Onthoud mij’, dan hoef je niet telkens je gebruikersnaam en je wachtwoord in te vullen. Als je dit gedaan hebt, kun je de foto in ‘het winkelwagentje’ plaatsen en tegen betaling bestellen. In de ‘Webshop’ kun je ook boeken bestellen over fotografie.

www.photographen.nl De website bevat werk- en woonadressen van (voornamelijk) Friese (noordelijke provincies) fotografen vóór 1945, bedoeld als hulpmiddel voor de datering van oude (familie)foto’s. De webmaster van de site is Andrys Stienstra. Onder ‘Fotografen’ zie je de namen, datums en plaatsen van fotografen. Onder ‘Plaatsen’ worden per plaats de namen van fotografen en verdere informatie weergegeven.

http://journal.depthoffield.eu Dept of Field is in feite een open access tijdschrift over geschiedenis en theorie van de fotografie en mediacultuur in de Lage Landen. De site wordt ondersteund door ‘Leiden, University Press’ en ‘NWO’, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Deze site is grotendeels in het Engels. Rechtsboven kun je ook kiezen voor Nederlands, waardoor een deel van de gegevens in eigen taal worden weergegeven. Klik je bijvoorbeeld op ‘Index op auteur’, dan krijg je een lange alfabetische lijst die met Ctrl-F is te doorzoeken op bijvoorbeeld een naam. Bij ‘Zoeken’ kun je eventueel meerdere (4) zoektermen invoeren voor het zoeken in het archief en het fotolexicon.