Hoogeveen – Migratiegeschiedenis Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland

Migratiegeschiedenis Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland

 

Migranten die de grens tussen Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland overtrokken, hebben veel sporen nagelaten in archieven en musea. Het boek van dr. Marijn Molema en dr. Meidert Schoor schept overzicht in de overgeleverde bronnen en hun vindplaatsen. De aanwijzingen richten zich tot genealogen, studenten en (semi-)professionele onderzoekers. Verschillende verhalen, verteld vanuit verschillende thematische en regionale invalshoeken, geven inspiratie om zelf aan de slag te gaan met grensoverschrijdende migratiegeschiedenis.

Het boek met als titel ‘Migratiegeschiedenis in Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland’, is zowel in het Nederlands als in het Duits geschreven. Het is op 6 april 2019 tijdens de Duitslanddag in Hoogeveen gepresenteerd door middel van een Powerpoint presentatie. De daar aanwezige schrijvers hebben er in toegestemd dat de presentatie ook gedeeld mag worden op onze website. Leden kunnen de presentatie vinden onder ‘Publicaties’ op de pagina van de NGV afd. Drenthe en Noordwest-Overijssel (let op: eerst inloggen als lid). Klik op ‘Presentatie migratiegeschiedenis 06-04-2019’ en het wordt als PDF-bestand geladen.

Het papieren exemplaar zal ook worden opgenomen in onze bibliotheek en is beschikbaar gesteld door de auteurs.

Wil je het boek zelf kopen dan is het te bestellen bij de boekhandel. Dit zijn de gegevens:
Auch im Buchhandel erhältlich: Migrationsgeschichte in Nordwestdeutschland und den nördlichen Niederlanden = Migratiegeschiedenis in Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland : Quellen, Handreichungen und Beispiele zur grenzübergreifenden Forschung = Bronnen, aanwijzingen en voorbeelden bij grensoverschrijdend onderzoek / hrsg. von Marijn Molema und Meindert Schroor. – Münster : Readbox Unipress, 2019. – 548 S. (Benelux-German Borderlands Histories ; Bd. 1), ISBN 978-3-8405-2001-3, Preis: 40,30 EUR.

Het boek is echter ook digitaal beschikbaar gesteld en is te lezen op onze website (eerst inloggen als lid) bij ‘Publicaties’. Klik op ‘Migratiegeschiedenis Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland’ en het PDF bestand wordt geopend. Het bestand mag worden gedeeld onder de volgende voorwaarden:

‘Dieses Werk ist unter der Creative-Commons-Lizenz vom Typ, CC BY-NC 4.0 Intertational’ lizenziert: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.de
Von dieser Lizenz ausgenommen sind Abbildungen, welche sich nicht im Besitz der Autoren oder der ULB Münster befinden’.

Meer informatie is te vinden op:

https://miami.uni-muenster.de/Record/12c4614b-1d83-49e9-97ab-bf9b7878b228

https://www.waddenacademie.nl/