Nederland herstelt het ‘Nederlandse’ archief van Guyana

Het voormalige Brits Guyana was een Nederlandse kolonie voordat het een Brits bezit werd in 1831 en als gevolg daarvan is meer dan de helft van Guyana’s Nationaal Archief in het Nederlands. Na een overeenkomst tussen Guyana en Nederland voor het behoud en de vertaling van het Guyana Dutch Archive, werd het laatste deel van het project voltooid en twee weken geleden overgedragen aan Guyana. Om deze prestatie te vieren, was de Nederlandse ambassadeur Jacob Frederiks in Georgetown (Guyana). 
Ook Arjan Agema, hoofd digitalisatie bij het Nederlandse Nationaal Archief, was aanwezig. Agema legde uit dat de documenten nu toegankelijk zijn op de website van de Nederlandse archieven. Hij merkte op dat deze binnenkort beschikbaar zullen zijn op Guyana’s National Archives-website.
Agema zei: “We zijn nu blij om zowel het papiermateriaal als het gescande materiaal terug te brengen zodat we het nu kunnen laten zien. Bijna 100.000 scans op het internet, die de onderzoeker helpen met geschiedenis. Het materiaal was erg broos en beschadigd en nu is het gescand zodat het weer jarenlang kan worden bewaard. “

Als onderdeel van het partnerschap werden 12 stafleden (uit Guyana ?) getraind in papierconserveringstechnieken. Ze zijn staflid van: 
-de Nationale Bibliotheek,
-het Deeds Register,
-het Nationaal Museum,
-de Universiteit van Guyana Library,
-het ministerie van buitenlandse zaken,
-het Algemeen Registratiekantoor,
-het Nationaal Archief

Ondertussen is met de Verenigde Naties overeengekomen om de digitalisering van de Chinese, Portugese en Indiase records in het archief te financieren.

zie de link op: www.caribbeannewsnow.com/

Reacties naar: jw.koten@hccnet.nl