Niemand is meer echt anoniem

Niemand kan echt anoniem zijn

DNA-tests zoals Ancestry en 23andMe vernietigen de privacy, waarschuwen experts.
Juridische experts van de beroemde Harvard Law School vergaderden onlangs om de verspreiding van kits te bespreken die DNA verzamelen, analyseren en hierover publiceren. Professionals zeggen dat deze technologie het begin van een gevaarlijk juridisch glad-ijs markeert. Ze maken zich zorgen dat genetische genealogie zal worden gebruikt om ook minder ernstige misdrijven te onderzoeken. Het kan eveneens worden gebruikt voor openbare genetische informatie die routinematig openbaar wordt gemaakt of nog erger door verzekeringsmaatschappijen en werkgevers.

De populariteit van gen-testkits en de bekendheid van genetische analyses druisen in tegen de privacy, zo is de gerechte vrees. Men waarschuwt bovendien voor de gevaren van genetisch gluren. Bedoeld wordt, stiekem van iemand zijn DNA te pakken krijgen en dat te laten analyseren. Het is de nieuwe manier van privacy schending. Iemands identiteit kan nu met relatief gemak in elkaar worden geknutseld.
zie verder.

Dit was een bericht uit de bekende Britse krant de Daily Mail; twee weken daarvoor verscheen in dezelfde krant het navolgende artikel:

Genealogie-websites moeten worden VERBODEN

Ze bedreigen ‘de anonimiteit van spermadonors’. Een bio-ethiekdeskundige aan de Universiteit Gent in België deed deze uitspraak. Donoren kunnen nu zonder dat ze dat willen met DNA methoden door hun nageslacht worden opgespoord en door hun donorkinderen. gecontacteerd worden
Mannen in het VK mochten tot 2005 sperma anoniem doneren in het VK.
Deze anonimiteit is nu een zaak van het verleden.
Hoewel sommige donoren bereid zijn om gecontacteerd te worden door iemand waarvan zij de sperma-donor-vader, zijn er veel donoren die niet wensen om online te worden ontdekt en gecontacteerd.
Zie verder

Het is duidelijk dat binnenkort wettelijke maatregelen zijn te verwachten.
De politiek loopt achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals altijd.

Jw.koten@hccnet.nl