Nieuwe Release GEDCOM

2019-10-02: GEDCOM 5.5.5 is a better GEDCOM.

GEDCOM-versie 5.5.5 is de eerste nieuwe versie van GEDCOM. Nu twintig jaar geleden werd GEDCOM 5.5.1 geïntroduceerd. Release GEDCOM 5.5.5 is niet zomaar een nieuwe versie van GEDCOM. Eerdere versies van GEDCOM waren functie-releases; nieuwe versies die nieuwe functies introduceerden.

GEDCOM 5.5.5 is een onderhoudsrelease; het behandelt problemen met GEDCOM zelf, zowel langdurige problemen als problemen die voortvloeien uit de twintig jaar durende onderbreking. GEDCOM 5.5.5 introduceert geen belangrijke nieuwe functies. Integendeel, GEDCOM 5.5.5 verwijdert gedateerde, verouderde en dubbele functies om een slanker en algemener GEDCOM te creëren die niet langer wordt belast door functies die niemand nodig heeft. Hoge kwaliteit GEDCOM

De beste manier om GEDCOM 5.5.5 te begrijpen, is om GEDCOM 5.5.5-bestanden te beschouwen als GEDCOM 5.5.1-bestanden van hoge kwaliteit. GEDCOM 5.5.5-bestanden zijn zo compatibel met GEDCOM 5.5.1-bestanden, dat veel bestaande genealogietoepassingen zonder problemen GEDCOM 5.5.5-bestanden kunnen lezen. Het is zelfs een opzettelijke functie van GEDCOM 5.5.5 (en alleen GEDCOM 5.5.5), dat u het versienummer handmatig van 5.5.5 naar 5.5.1 kunt wijzigen om bestanden  te importeren door toepassingen die GEDCOM 5.5.5 nog niet ondersteunen. Die handmatige versienummerwijziging werkt alleen in die richting; u kunt op die manier een GEDCOM 5.5.5-bestand downgraden naar een GEDCOM 5.5.1-bestand, maar u kunt een GEDCOM 5.5.1-bestand niet op die manier upgraden naar een GEDCOM 5.5.5-bestand; de meeste GEDCOM 5.5.1-bestanden voldoen simpelweg niet aan de hogere kwaliteitsnormen van GEDCOM 5.5.5.

 • Gemakkelijker voor Import.
  Developers zullen technische wijzigingen verwelkomen die het gemakkelijker maken om GEDCOM-bestanden te importeren, zoals:
  • Vereenvoudigde GEDCOM-grammatica
  • Verduidelijking dat tags hoofdletter gevoelig zijn
  • Een goed gedefinieerd versienummerformaat
  • Alle GEDCOM-ID’s moeten nu alfanumeriek zijn
  • De LF / CR-combinatie is niet langer een juridische regelterminator
  • Geen CONC of CONT in de GEDCOM-header
  • Het Byte Order Mark (BOM) is verplicht
  • Wissen & eenvoudige regels voor het omgaan met witruimte
  en vele andere vereenvoudigingen.

Zie verder: RGEDCOM555.pdf

Met dank aan bob Coret

Jw.koten@hccnet.nl