Opschriften joodse graven verder gedigitaliseerd

Opschriften joodse graven verder gedigitaliseerdOpschriften joodse graven verder gedigitaliseerd.

Met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, herbergt Israël belangrijke religieuze plaatsen, bezienswaardigheden en enkele van de oudste begraafplaatsen ter wereld. Zowel de lokale bevolking als de toeristen bezoeken de vele begraafplaatsen van het land om hun respect te tonen aan geliefden of na te denken over het verleden.

CemoMemo, een samenwerkingsdocumentatieplatform voor grafstenen, is bezig met het digitaliseren van grafstenen om begraafplaatsen te bezoeken in unieke historische verkenningen.

Het project begon als een samenwerking tussen de afdelingen Software Engineering en de Land of Israel Studies van het Kinneret Academic College. ” Men onderzoekt hoe gemeenschappen hun geliefden herdenken en vindt historische waarde in elke grafsteen. “U kunt de kijk van een gemeenschap op zichzelf, haar sociaaleconomische niveau en haar kijk op de wereld pas goed begrijpen, door de opschriften van grafstenen te bestuderen”, “Daarom weerspiegelen de grafstenen vaak de gemeenschap, de herinneringen, nog meer dan ze de persoon weerspiegelen die daar begraven is.”

Maar CemoMemo is een nuttig hulpmiddel voor onderzoekers. Het zegt ook dat het begraafplaatsen wil veranderen in meer toegankelijke locaties voor ‘donker toerisme’ – het concept van reizen naar plaatsen die verband houden met dood of tragedie. Mensen gaan graag op tournee in landen van hun oorsprong, bezoeken begraafplaatsen van grote leiders, rabbijnen of oprichters van Kibbutzim.” In Israël bijvoorbeeld wordt de Holocaust herdenkingssite Yad Vashem beschouwd als een van de belangrijkste bestemmingen van het land.

Door de historische en de toeristische waarde in één platform te combineren, beweren de operators dat ze “veel meer velden en onderzoekmogelijkheden bieden dan enig ander systeem. Momenteel zijn er twee andere actieve spelers op het gebied van grafsteendigitalisatie. Een van hen is het genealogieplatform MyHeritage, dat eerder dit jaar beweerde de digitalisering van alle graven en begraafplaatsen van Israël te hebben voltooid, met een totaal van 1,5 miljoen grafstenen op 638 begraafplaatsen in heel Israël in samenwerking met de applicatie BillionGraves. De tweede speler heet Find A Grave, dat wordt gerund door het commerciële genealogiebedrijf Ancestry.com.

Net als CemoMemo zijn beide platforms crowdsourced en kunnen gebruikers foto’s van graven uploaden. Maar er zijn ‘grote verschillen’, “Ten eerste is CemoMemo opener en kunnen gebruikers informatie bewerken en wijzigen. Het tweede verschil is dat die systemen zijn gebouwd voor genealogisch onderzoek en daarom geen andere informatie bieden behalve namen en datums.

Met een focus op de studie van voorouderlijke families, tonen de genealogische platforms de inhoud die op een grafsteen is geschreven niet volledig. Maar voor CemoMemo is dit precies het punt waarop het interessant begint te worden.

Het systeem documenteert de tekst op het graf, zijn functies, zijn locatie, naast foto’s. De grafsteen is een historisch document, wat betekent dat u kunt zoeken naar details en zelfs antwoorden krijgt op gecompliceerde vragen.
De database van CemoMemo geeft gebruikers de mogelijkheid een idee te krijgen van een vroegere community en biedt uitgebreide ondersteuning en zoekfuncties. “Als je wilt weten hoeveel kinderen jonger dan elf jaar vóór 1950 in de Kinneret zijn verdronken, kun je ze vinden omdat je kunt aannemen dat mensen de oorzaak van iemands dood op de grafsteen schreven”. CemoMemo heeft een android app waarmee je toegang hebt tot hun rijke database. Tik de informatie die je hebt in op de app en deze zoekt voor je de juiste combinatie van zoekwoorden.

Voor CemoMemo was het bouwen van een systeem dat op de gemeenschap is gebaseerd belangrijk. om mensen te helpen hun eigen geschiedenis te ontdekken. Vandaag heeft het platform ongeveer 650 actieve gebruikers die meer dan 1200 graven hebben gedocumenteerd op 75 Israëlische begraafplaatsen.

Men is begonnen met de kleinere, die in kibbutzim of kleine steden, die geen actief gemeenschapsonderhoud of -ondersteuning hebben

http://nocamels.com/2019/11/wikipedia-graves-israeli-app-cemomemo/

Jw.koten@hccnet.nl