Queen Elizabeth

Koningin Elizabeth II is de langstlevende en regerende Britse vorst, evenals het langst dienende vrouwelijke staatshoofd ter wereld, de oudste levende vorst, de langst regerende huidige vorst en het oudste en langst dienende huidige staatshoofd. Met al deze indrukwekkende titels onder haar riem bouwt intrige over de andere indrukwekkende leden van de Koninklijke familie achter haar, in het bijzonder Koningin Victoria. De erfenis van koningin Victoria werd gevierd in Groot-Brittannië en het Gemenebest ter gelegenheid van de 200e verjaardag van haar geboorte op 24 mei, maar hoe is Koning Elizabeth II precies verwant aan de iconische koningin Victoria?

Wat is de directe link van koningin Victoria naar koningin Elizabeth. Koningin Victoria werd geboren op 24 mei 1819, 107 jaar voor koningin Elizabeth II. De twee vrouwen zijn direct familie van elkaar en alle huidige Britse koninklijke families zijn directe afstammelingen van koningin Victoria. Van de 28 nog bestaande monarchieën zitten de directe afstammelingen van koningin Victoria momenteel op vijf tronen. Victoria’s banden met Europa’s koninklijke families leverden haar de bijnaam ‘de grootmoeder van Europa’ op.

Koningin Victoria is de betovergrootmoeder van koningin Elizabeth II, maar wie staat er nog meer in de stamboom tussen deze indrukwekkende vrouwen? Koningin Victoria trouwde in 1840 met echtgenoot Albert en ze zouden samen ongelooflijk gelukkig zijn geweest. Samen kregen ze negen kinderen: vijf dochters en vier zonen – allemaal binnen 21 jaar, want Albert stierf helaas in 1861 aan tyfus. Hun vijf dochters waren Victoria Princess Royal, Princess Alice, Princess Helena, Princess Louise en Princess Beatrice. Hun vier zonen waren Edward VII, Alfred de hertog van Saksen-Coburg en Gotha, Prins Arthur de hertog van Connaught en Strathearn en prins Leopold de hertog van Albany.

Nadat koningin Victoria 63 jaar regeerde, werd Edward VII in 1901 haar opvolger. Koning Edward VII regeerde gedurende 10 jaar tot zijn dood op 6 mei 1910, 68 jaar oud.

Koning Edward VII was getrouwd met Alexandra van Denemarken en samen kregen ze zes kinderen. Die kinderen waren Albert Victor, George V, Louise, Victoria, Maud en Alexander John. De oudste zoon van koning Edward VII, Albert Victor, stierf in 1892, dus zijn opvolger was zijn tweede zoon George V.

Koning George V trouwde met Mary van Teck en samen kregen ze zes kinderen. Deze kinderen waren Edward VIII, George VI, Mary Princess Royal, Prins Henry Duke of Gloucester, Prins George Duke of Kent en Prins John. Koning George V regeerde tot zijn dood in 1936, toen zijn oudste zoon koning Edward VIII koning werd.

Koning Edward VIII was de oom van koningin Elizabeth II. Hij regeerde korter dan een jaar en trad af in december 1936 om te trouwen met Wallis Simpson, die gescheiden was en daarom als een ongepaste echtgenote voor de koning werd beschouwd.

Koning George VI was de vader van koningin Elizabeth, die regeerde van december 1936 tot februari 1952 toen hij stierf. Elizabeth werd koningin na zijn dood en regeert sinds die tijd over Groot-Brittannië en het Gemenebest.
Koningin Victoria en haar echtgenoot Albert kregen negen kinderen en 42 kleinkinderen, van wie er 34 overleefden tot volwassenheid, van wie er één de grootvader van koningin Elizabeth was. Koningin Elizabeth II is een van de over-achterkleinkinderen van koningin Victoria. Koningin Victoria had vervolgens 87 achterkleinkinderen, waarvan er één onwettig was en zeven met een titel waren geboren. Dit betekent dat koningin Elizabeth II 86 tantes en ooms had.

Jw.koten@hccnet.nl