Symposium ‘Maculatuur en miraculen’.

Symposium ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’

Het komt zelden voor dat in archieven een vondst gedaan wordt waarmee een historisch hiaat gevuld kan worden. In 2018 werd in het depot van Regionaal Archief Tilburg in de perkamenten band van een register uit Hilvarenbeek een 14e-eeuws fragment gevonden van de Spiegel Historiael. Dit tot nu toe onbekende fragment is de aanleiding voor het symposium ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’ op donderdag 13 juni in het Regionaal Archief Tilburg.
De vondst wordt op die dag voor het eerst aan het publiek getoond.

Maculatuur, het hergebruiken van fragmenten uit oude boeken of handschriften tot bindmateriaal, komt veel voor in vroege archieven. Vaak gaat het hier om fragmenten van Latijnse bijbels, of andere bekende teksten. Bijzonder wordt het wanneer het fragment een nog onbekend deel blijkt te zijn van de eerste Middelnederlandse wereldgeschiedenis: de Spiegel Historiael.

De ontdekking leest als een spannend boek. Omdat één zijde van het fragment nagenoeg onleesbaar was, reisden de twee onderzoekers Uijens en Doesborgh naar een universitair lab in Hamburg. Daar werd het bestudeerd met multispectral imaging. Deze methode maakt verloren tekst weer zichtbaar. Het is de eerste maal dat een handschrift uit Nederland op een dergelijke manier onderzocht is.
Met moderne technieken wordt steeds meer mogelijk. Zo komt geleidelijk aan meer kennis van de middeleeuwen naar boven.

Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 7 juni per mail opgeven: info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Maculatuur.
Deelname is kosteloos, voor een lunch wordt gezorgd.

Houdt voor meer informatie de socials van het Tilburgs Archief in de gaten. In aanloop naar het symposium worden regelmatig berichten geplaatst.

bron: zie Tilburgs Archief