UK gratis genealogieprogramma’s

In feite zijn er veel gratis, complete genealogieprogramma’s beschikbaar voor Windows, Macintosh, Chromebooks, Linux of zelfs voor installatie op uw webserver. De verschillende programma’s verschillen sterk in functies en mogelijkheden.

Bovendien hebben de draagbare systemen die Chrome of Apple’s iOS-besturingssysteem gebruiken ook veel gratis genealogische apps beschikbaar, hoewel de meeste van hen enigszins beperkt zijn in mogelijkheden. Ik zou de genealogie-apps voor handheld-apparaten niet beschrijven als “volledig uitgeruste” programma’s die concurreren met de genealogieproducten op het bureaublad voor Macintosh, Linux en Windows. Maar zelfs dat is aan het veranderen.

Het volgende is een lijst met gratis genealogische programma’s die mogelijk aan uw behoeften kunnen voldoen. De betaalde programma’s bieden echter meestal meer functies.

Voor Microsoft Windows zijn er RootsMagic Essentials, Legacy Family Tree Standard Edition, Family Tree Builder van MyHeritage, Gramps, AncestralQuest Basics en mogelijk ook nog anderen.

Voor Macintosh is er: Family Tree Builder van MyHeritage, Gramps en Personal Ancestry Writer II.

Zie Gramps voor Linux. Doe geen moeite voor iets anders. Andere genealogieprogramma’s van Linux bestaan ​​wel, maar zijn niet zo goed.

Voor Chromebooks worden steeds populairder omdat dit vaak goedkoper is: Genealogische apps voor Chromebooks, op: https://blog.eogn.com/2017/04/19/genealogie-applicaties-voor-chromboeken/ en de lijst in de Google Play Store op https: / /play.google.com/store/search?q=genealogy&c=apps.

De toekomst zal  zijn om geen eigen genealogiedatabase bij te houden,  en om alle gegevens online op te slaan. Dit heeft als voordeel dat de software en de gegevens toegankelijk zijn waar internet voor mij toegankelijk is en optioneel ook  toegankelijk is voor de mensen die ik toesta om de gegevens in te zien. Het gebruik van een online genealogieservice is bovendien eenvoudiger en betrouwbaarder dan het zelf installeren, onderhouden en bijwerken van software op een personal computer. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken.

Voor iedereen met een technische expertise, kan het hebben van een eigen online genealogieprogramma, zeer aantrekkelijk zijn. Nogmaals, als eigenaar kunt u alleen-lezen-rechten geven aan slechts één persoon, aan een groep, aan iedereen op het World Wide Web of aan niemand. U kunt ook volledige lees- en schrijfrechten geven aan iedereen die u wenst. Dat is een praktische functie bij groepsinspanningen wanneer verschillende mensen samenwerken bij het onderzoeken van dezelfde familie.

Voor meer informatie over het hebben van uw eigen genealogieprogramma geïnstalleerd op een eigen particuliere webserver, zie next generation genealogical sitebuilding (“TNG”) op http://www.tngsitebuilding.com/. TNG kost slechts $ 32,99 US. Zie ook  Webtrees, een gratis genealogieprogramma dat wordt geïnstalleerd op een webserver op https://www.webtrees.net/index.php/en/.

 

jw.koten@hccnet.nl