‘Verborgen verleden’ over Dieuwertje Blok

‘Verborgen verleden’ over Dieuwertje Blok https://jonet.nl/verborgen-verleden-over-dieuwertje-blok-2/

 

De bekende televisiepresentatrice Dieuwertje Blok heeft een Joodse moeder. Het programma ‘Verborgen verleden’ van de NTR graaft vanavond naar haar familiegeschiedenis. Haar grootmoeder Saartje Canes, beter bekend als de zangeres Stella Fontaine, blijkt deel te hebben uitgemaakt van het eerste cabaret in Nederland.

De oma van Dieuwertje Blok wordt in 1889 geboren in een straatarm gezin. Haar ouders verdienen hun geld met een eigen viswinkel in de Jodenhouttuinen. Daar wonen veel arme Asjkenazische Joden  dicht op elkaar in verkrotte huizen. De bevolkingsdichtheid is zeven keer groter dan in de rest van Amsterdam. Veel arme families hebben vaak niet meer dan één kamer en geen eigen sanitair. Uit een bevolkingsonderzoek in 1896 blijkt dat ongeveer een derde van de bewoners lijdt aan een besmettelijke ziekte.

De theaterwereld is voor Dieuwertjes oma helemaal geen logische stap. Ze zingt graag, maar verdient haar geld als kousenbreister. Tijdens feestavonden en bruiloften in de buurt staat de Joodse Saartje Canes wel regelmatig op het podium.

In 1913 hoort een ver familielid, de humorist Louis Contran, Saartje zingen tijdens een van deze feestavonden. Hij spoort haar aan om de Nederlandse theaterwereld in te gaan. Daarvoor moet ze wel eerst haar naam veranderen. Contran bedenkt de naam Stella Fontaine: een verwijzing naar het Latijnse woord voor ‘ster’, sjieker en meer geschikt voor de showwereld dan het Joodse Saartje Canes.

Stella Fontaine maakt vlak voor de Eerste Wereldoorlog haar debuut, in eerste instantie met weinig succes. Wanneer ze meegaat op tournee met de humorist Contran verandert dat. In de kleedkamer blijkt ze bovendien over nog meer talenten te beschikken: ze kan goed beroemde collega’s imiteren. Ze is de eerste cabaretière die hiervan haar specialiteit maakt.

‘Verborgen verleden’ over Dieuwertje Blok https://jonet.nl/verborgen-verleden-over-dieuwertje-blok-2/