Wat is het meest populaire besturingssysteem ter wereld?

Hint: het is geen Windows. Nee, het is ook geen Macintosh.

Volgens een artikel van Dieter Bohn op de website van The Verge is het Android-besturingssysteem geïnstalleerd op meer computers, laptops, tabletcomputers en smartphones dan enig ander besturingssysteem ter wereld. In feite is het niet alleen iets populairder dan een ander besturingssysteem; het is verreweg het dominante besturingssysteem van vandaag. De stijgende populariteit van Android is voor een groot deel te danken aan het belangrijkste platform: de smartphone. Het aantal smartphones dat tegenwoordig wordt verkocht, overtreft de verkoop van computers met Windows, Macintosh en Linux. Veel jonge consumenten en ook mensen in derde landen kopen nooit een desktop- of laptopcomputer; ze gebruiken eenvoudigweg een smartphone of tablet voor al hun behoeften. En Android is geïnstalleerd op ongeveer 85% van alle smartphones in de wereld. Android is ook op veel tabletcomputers en een paar laptops geïnstalleerd. Zie mijn eerdere artikelen voor voorbeelden van Android op een laptop: Hands-on met de Insignia ™ NS-P11A8100 11.6-inch tablet van $ 149.99 met verwisselbaar toetsenbord op https://wp.me/p5Z3-5nC

 

Hier is de Android-tablet die ook als desktopcomputer kan worden gebruikt op https://wp.me/p5Z3-6c4. Er zijn 3 manieren om Android als desktopbesturingssysteem te gebruiken, zie: https://www.makeuseof.com/tag/use-android-desktop-operating-system/.

 

Als men een smartphone als een computer beschouwd is Android nu populairder dan Windows, Macintosh, Linux en Apple’s iOS (iPhone , iPad en iPod touch besturingssysteem) GECOMBINEERD!

Veel desktop software wordt nauwelijks meer geüpdatet of vernieuwd. Kijk aan de andere kant eens naar het aantal genealogie-apps dat beschikbaar is voor Android-systemen, zoals vermeld in de Google Play Store op https://play.google.com/store/search?q=genealogy&c=apps. Om zeker te zijn, zijn niet alle genoemde apps echte genealogische apps; maar zelfs als we de Android-apps negeren die zijn ontworpen voor het maken van notities of voor religieuze of geschiedenisonderwerpen of voor andere niet-genealogiedoeleinden, zijn er vandaag de dag nog steeds veel genealogische apps beschikbaar. Nog beter, de meeste zijn gratis!

 

Als we de genealogie-apps voor Apple iPhone- en iPad-systemen toevoegen, lijkt het erop dat de meeste softwareontwikkelaars genealogische apps maken voor mobiele apparaten, niet voor traditionele desktop- en laptopsystemen. Men zou kunnen voorstellen om de verschillende genealogie-apps die in de cloud worden uitgevoerd toe te voegen om een ​​goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de genealogische software van vandaag.

 

Naarmate de handheld-apparaten nog populairder en krachtiger worden, zullen de mogelijkheden van de beschikbare genealogie-apps  verder expanderen. We hebben al Android-apps die krachtiger zijn dan de genealogieprogramma’s van MS-DOS die genealogen in de jaren negentig gebruikten. (Herinner de originele Family Tree Maker voor MS-DOS geproduceerd door Banner Blue? Het kon zelfs geen notities noteren als bronvermelding!) Het lijkt zeker dat genealogische apps voor de krachtige mobiele apparaten van de toekomst nog meer mogelijkheden zullen bieden dan de hedendaagse Windows- of Macintosh-programma’s.

 

Dit is natuurlijk niets nieuws. De afgelopen jaren heeft het grootste deel van de softwareontwikkeling plaatsgevonden in mobiele apps of in cloud-gebaseerde applicaties. Genealogen hebben de neiging nogal conservatief te zijn en zijn misschien wat laat in de overgang naar de cloud en naar mobiele apparaten, maar we volgen nog steeds de trends van de industrie.

 

Wordt uw volgende genealogieprogramma uitgevoerd op uw mobiele apparaat (en) of in uw beveiligde gebied in de cloud? Voor de meeste genealogen zal het antwoord “Ja” zijn. Gegevens worden daarmee veilig opgeslagen in de cloud, maar kunnen daarna worden opgehaald, geanalyseerd, bijgewerkt, weergegeven, afgedrukt en samengevoegd op elk apparaat, mobiel of op desktop. De betrokken besturingssystemen zijn onbelangrijk. Belangrijk is dat deze systemen samenwerken en aan de behoeften voldoen.

 

reacties naar: jw.koten@hccnet.nl