Windows 10 Update

Volgens Microsoft is Windows 10 de laatste versie van het iconische besturingssysteem. Was deze uitspraak in 2015 nog wat moeilijk op waarde te schatten, inmiddels weten we wat dat betekent. Er komen geen grote nieuwe versies meer, maar wel gaan we elk half jaar van Windows 10 naar een nóg nieuwere Windows 10. Windows 10 is na Windows XP de langstlopende Windows-versie.

Volgens Microsoft komt er ook geen opvolger, want Windows 10 is ‘software-as-a-service’, een product dat regelmatig wordt geüpdatet en van nieuwe functies wordt voorzien, zonder dat we daar iets voor hoeven doen of betalen. Maar die ‘service’ houdt wel in dat Microsoft de baas is over je systeem.

Die volgende grote release van Windows 10, wordt de April Update van 2019. Deze versie brengt weer nieuwe wijzigingen in het systeem, nieuwe functionaliteit en verdere verbeteringen van de gebruikersinterface. De belangrijkste veranderingen in de gebruikersinterface zijn het nieuwe lichte kleurenschema dat de taakbalk en alle menu’s en vensters een lichtblauw uiterlijk geeft met veel witte accenten. Tegelijk krijgen veel menu’s een schaduweffect en zijn een aantal weergaveproblemen met het donkere thema voor apps en Windows Verkenner opgelost.

Een andere opvallende verandering is de weergave van de datumvelden van bestanden en mappen. Deze worden nu op een gebruiksvriendelijke manier weergeven als vandaag, gisteren, zondag om 22:00 en 6 minuten geleden.
Veranderingen in de diepere werking van Windows zijn er ook. Opmerkelijk daarbij is dat een aantal apps die nog maar recent vast aan Windows 10 zijn toegevoegd, nu te de-installeren zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor 3D-viewer, de rekenmachine, de agenda, Groove Music, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Sticky Notes en de Voicerecorder.

Voor een uitgebreide beschrijving: zie computer-totaal

Jw.koten@hccnet.nl