Windows Virtual Desktop beta op komst

Windows Virtual Desktop bèta op komst

Ik heb al een tijdje geleden hier voorspeld dat de klassieke software pakketten binnenkort niet meer geleverd zullen worden; dat het besturingssysteem en de daarbij passende software uitsluitend als een cloud gebaseerde huurversie beschikbaar zal zijn. Windows Virtual Desktop-bèta verschijnt binnenkort. Daarmee zijn we een stap dichterbij bij de vroegere voorspelling. Zoals ik destijds al stelde heeft dit voordelen. Men werkt altijd met de meest recente versies, eventuele virussen worden aan de poort tegengehouden en regelmatige backups in de Cloud zijn mogelijk. Verder kan men met een paswoord op iedere andere computer zijn gegevens benaderen. Kortom voor dit systeem is veel te zeggen. Toch zal dat veel mensen afschrikken, vanwege de privacy en het niet meer rechtstreeks te beschikken over je eigen gegevens.

De komst van de bèta Windows Virtual Desktop is niettemin een voorbode van het einde van het huidige pc-tijdgebruik. We staan op het punt een grote stap terug te zetten naar het gecentraliseerde / gecontroleerde verleden. Voordien waren computergebruikers afhankelijk van tijdverdelingssystemen en domme terminals, en de bedrijven of scholen die de gecentraliseerde computermacht bezaten. Pas daarna kregen we allemaal onze eigen rekenkracht op onze bureaus, om er mee te doen wat we wilden. Google heeft echter met zijn Chrome OS aangetoond dat de meesten van ons vrijwel alles kunnen doen wat we moeten doen op een computer met alleen een webbrowser.
Google doet niet als Microsoft. In plaats daarvan wordt de Windows desktop gebruikt als een service (DaaS) via Microsoft Managed Desktop (MMD). Dit integreert Windows 10 Enterprise, Office 365 en Enterprise Mobility + Security en cloudgebaseerd systeembeheer in Microsoft 365 Enterprise.

Dit is wat u kunt doen als u Windows Virtual Desktop uitvoert op Azure:
U installeert een multi-sessie Windows 10- die een volledige Windows 10 levert.
U virtualiseert Office 365 ProPlus en optimaliseert deze software om door meerdere gebruikers te worden toegepast.
U levert voor Windows 7 virtuele desktops gratis uitgebreide beveiligingsupdates.
U maakt uw bestaande Remote Desktop Services (RDS) – en Windows Server-desktops en -apps beschikbaar op iedere computer.

Uiteraard is Virtual Desktop in eerste instantie voor zakelijke gebruikers. Men verwacht dat Virtual Desktop in 2020 aan doorsnee consumenten wordt aangeboden. Tegen 2025 zal Windows als een echt desktopbesturingssysteem een nicheproduct worden. Ik zie een wereld waarin het pc-bureaublad voor bijna iedereen verdwijnt. De meesten van ons zullen onze documenten schrijven, onze spreadsheets invullen en alles wat we nu doen op onze pc’s straks doen via Cloud-gebaseerde applicaties op slimme terminals met Chrome OS of Windows Lite. Als u een “echte” pc wilt met eigen software dan bent U aangewezen op Linux of macOS.

Dit is een belangwekkende ontwikkeling die ook genealogen met hun eigen software systemen zullen gaan treffen. Ik vermoed dat de klassieke genealogische software op weg is naar zijn einde, en dat men steeds meer aangewezen zal zijn op software in de Cloud verstrekt door een beperkt aantal providers. Diverse genealogische ondernemingen hebben al een stevige stap gedaan op deze weg.