het leven zit

vol verhalen

Archieven

Onderzoek mijn verhaal

Onderzoeken is puzzelen

Je eigen familiegeschiedenis onderzoeken is vergelijkbaar met het oplossen van een puzzel. Het kan je doel zijn om zo veel mogelijk van je familiegeschiedenis in kaart te brengen en daarmee de puzzel ‘af’ te maken, maar vaak blijkt dat er toch nog puzzelstukjes missen of zoek zijn.

In de volgende onderdelen kun je nagaan welke stappen je concreet kunt nemen op je onderzoek op te starten. Je leert hoe je steeds meer stukjes van je puzzel verzamelt en op de goede plek kunt leggen. De NGV heeft onderzoekstips gebundeld in de Gouden Tips, die je hier kunt downloaden.

Zelf doen of hulp inschakelen?

Ben je nieuwsgierig, maar heb je geen tijd om zelf je familiegeschiedenis uit te pluizen? Of wil je misschien geen uitgebreid onderzoek doen naar alle verhalen, maar ben je voor een gedeelte vastgelopen in je onderzoek? Informeer dan naar de mogelijkheden om een genealogie expert in te huren die je wil helpen.

 

Vragen over onderzoek

Hoe begin ik met stamboomonderzoek?

Het belangrijkste blijft om voor jezelf duidelijk in beeld te hebben waarom je onderzoek wilt doen. Op basis daarvan bepaal je welk type stamboomonderzoek daar het best bij hoort. Je kunt starten door informatie te verzamelen binnen je eigen gezin en familie. Volg daarnaast ook een cursus om je bekend te maken met onderzoeksmethoden en jargon. Op de website van de NGV kun je een stappenoverzicht vinden hoe je vervolgens te werk kunt gaan.

Kan de NGV mijn familiestamboom onderzoeken?

De NGV heeft geen dienst die in opdracht onderzoek doet.

Daarvoor kun je terecht bij het CBG

Persoonskaart opvragen – bij wie/welke instantie moet ik zijn?

Hiervoor kun je terecht bij het CBG

Kan ik hulp krijgen bij het uitzoeken van mijn stamboom?

De NGV biedt op genealogiegebied hulp:

  • Op de website kun je veel informatie vinden over het uitzoeken van je stamboom en het aankleden met gebeurtenissen.
  • Kijk eens bij de afdeling bij jou in de buurt naar de bijeenkomsten, lezingen, cursussen, workshops of een inloopspreekuur.
  • Via het prikbord kun je een vraag stellen als je bv. vastloopt of een andere vraag hebt op genealogiegebied.
  • Leden kunnen via leden helpen leden anderen vragen om voor jou iets op te zoeken in een archief dat ver(der) van je woonplaats ligt.
  • Leden kunnen via leden zoeken leden in contact komen met anderen die bv. dezelfde achternaam uitzoeken.

"Blijft mooi om samen de resultaten van ons onderzoek te bekijken"

Samen fotoalbum bekijken