het leven zit

vol verhalen

Genealogie

Stap 5: onderzoek buitenland

Tips met familie buiten Nederland

Omdat veel Nederlanders buitenlandse voorouders hebben kan het raadzaam zijn om ook de wereldwijde verzamelde indexen van DTB en andere gegevens via familysearch.org te raadplegen. Deze zijn verzameld door de kerk van de Mormonen in Amerika. De gegevens moet je vervolgens controleren aan de hand van een afbeelding van de originele bron.

Genealogie bedrijven in Engeland

In Engeland is genealogie minstens zo populair als in Nederland, maar de bevolking is natuurlijk veel groter en de digitalisering is minder ver ontwikkeld dan hier. In het verhaal van Rob Tausk worden een paar handreikingen gedaan en voorbeelden gegeven van hoe je als beginner aan de gang kan gaan. Op internet zijn veel meer en diepgaandere aanwijzingen voor het “wat vind je waar” te vinden.

Van Engeland naar Zuid-Afrika en terug; het verhaal van Rob Tausk

“Lang voor het begin van het internettijdperk was ik begonnen stukjes van mijn voorouders te verzamelen waaronder de vrouwelijke lijn. Mijn grootmoeder Grace Blanche Woodford was in Zuid-Afrika geboren, maar in Londen getrouwd met de Oostenrijker Hans Carl Hellmer. Dit zou ik nu toch op internet moeten kunnen vinden en bij voorkeur op een gratis site, bijvoorbeeld op freebmd.org.uk met geboorte/trouw/overlijdens gegevens 1837-1983, gebaseerd op indexen.

In deze database voer je 1 persoon in, heb je de juiste persoon dan kun je vinden welke personen op dezelfde datum en plaats ook trouwden, bij een minder voorkomende naam moet dat kunnen. De naam ‘Hellmer’ was snel gevonden, getrouwd in sep 1907. Echter als ik klikte op ‘echtgenote’ leverde dit niets op. Dan maar starten met huwelijk van Grace Blanche Woodford. de database liet haar huwelijk wel zien, maar de transcriptor kon de juist pagina uit het register niet goed lezen en dus kon de link tussen beide echtgenoten niet gelegd worden.

Mijn volgende oefening betrof het huwelijk van de maternale grootouders van Grace Blanche: George Cates trouwde Harriet Nethersole in Londen 1823. Voor deze datum (vóór 1837) gebruikte ik de grote database van FamilySearch. Invoeren van George Cates en Harriet gaf als resultaat echter Harriet Stuart, wel met juiste datum en parochie! Dus ook fout! Familysearch gaf als verklaring een foutje in de index die ze niet zomaar kunnen corrigeren. Nuttig was wel dat een regel lager in de output een Francis Nethersole Cates genoemd werd. Dit is een voorbeeld van het veel voorkomend gebruik in Engeland, dat een zoon de meisjesnaam van zijn moeder mee krijgt in zijn voornaam (zoiets als een matroniem). Bij het verder zoeken heb ik ook gebruik gemaakt van een gratis site voor parochies: FreeREG.

Een ander héél belangrijk aspect bij genealogie in Engeland is dat de vrouw ná haar huwelijk haar meisjesnaam verliest; je kunt haar overlijden dus niet met haar meisjesnaam vinden. Dit is extra lastig bij het nagaan van dochters waarbij je niet weet of zij trouwden.

Een laatste belangrijke groep van bronnen die ik wil vermelden voor mensen die ook zoeken naar familie in Groot-Brittanië is de 10-jaarlijkse bevolkings-registratie (census vanaf 1801, maar vooral na 1841), bijv. FreeCEN. Hier vind je veel namen en leeftijden van ouders, kinderen, dienstbodes, toevallig bezoekende familie of kennissen. Deze lijsten zijn echter niet compleet, vader was op stap toen geteld werd of zoonlief zat op kostschool.

Mocht je echt verder willen in Engeland dan zullen betaalde bronnen nodig zijn zoals Findmypast of Ancestry, maar er zijn veel zeer actieve en bereidwillige regionale genealogische afdelingen, zoals Family History Societies die je graag willen helpen. Heel veel succes met het zoeken naar jullie familieverhaal!”

Rob Tausk – Afdeling Gooiland NGV

 

"Toch jammer dat niet overal familiedata goed is bijgehouden"

Vrouw en dochter