het leven zit

vol verhalen

oude stapel foto's

Ontdek mijn verhaal

Onze verhalen zijn ons culturele erfgoed. Verhalenvertellers zijn onze erfgoedbewaarders ervan. Vraag iemand naar zijn verhaal en leer hem kennen. Verhalen vormen een brug tussen mensen van verschillende culturen, leeftijden en overtuigingen.

Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen op zoek zijn naar hun eigen verhaal. Van wie stam je af? Ben je misschien een afstammeling van een beroemde voorvader? Hebben je voorouders interessante beroepen uitgeoefend, of waren het misschien niet zulke brave burgers? Hoe zit dat toch met die oude foto’s die je gevonden hebt? Wie zijn die mensen op de foto?

 

Een van de manieren om je hiermee bezig te houden is door genealogisch onderzoek te doen. Gewoon thuis, achter je computer, in de bibliotheken en archieven, maar ook samen met andere leden van de NGV!

Het is daarbij wel verstandig om jezelf van te voren te bedenken hoe je dit gaat aanpakken. Op de website van de NGV vind je tips hoe je je onderzoek kunt starten, waar je gegevens kunt vinden, hoe je deze moet opslaan en met welk programma en uiteraard wat je met je resultaten kunt doen.

Voordat je daarmee begint, is het handig om na te gaan, hoe je je onderzoek wilt opzetten.

  • Welke afstammingslijn ga je volgen? Vaderskant, moederskant of allebei?
  • Weet je al wie het startpunt gaat vormen van je onderzoek?
  • Welke achternamen worden je startpunt?
  • Ga je terug in de tijd, dus doe je onderzoek naar voorouders(ascendenten)?
  • Of ga je vanuit het verleden naar het heden, dus doe je onderzoek naar de nakomelingen (descendenten)?

"We zijn samen ooit uit nieuwsgierigheid begonnen, nu delen we dezelfde interesse voor genealogie"

Man en vrouw doen samen onderzoek