Nederlandse Genealogische Vereniging

Kwartier van Nijmegen

NGV Afdeling Kwartier van Nijmegen

 

Cursus genealogie

 

Het Kwartier van Nijmegen verzorgt vanaf dit najaar cursussen genealogie in het Regionaal Archief Nijmegen.

 

Elf oktober begint een cursus ‘Zoeken naar voorouders’ (genealogie voor beginners). In deze cursus leer je zoeken op internet naar gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden van je voorouders. Ook maak je kennis met het zoeken naar gegevens in archieven. Om een beeld te krijgen van het leven van je voorouders is er ook aandacht voor beroepen, namen, belastingen enzovoort. Na de cursus kan je thuis zelfstandig verder onderzoek doen.

 

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen. De lessen zijn op donderdagavond van 17.45 tot 19.45 uur. Het maximale aantal deelnemers is 12. De cursus vindt plaats in het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27 te Nijmegen.
Kosten: € 75,- per persoon, inclusief lesmateriaal.
De cursus in het najaar is inmiddels onderweg, informatie over de volgende gelegenheid: email.

 

17e eeuwse Stedenatlas De Wit

Fantastisch illustratie- en studiemateriaal met afbeeldingen in hoge resolutie van de belangrijkste steden in de Nederlanden.

Je vindt de afbeeldingen op de site van de Koninklijke Bibliotheek, links naar steden in de regio van onze afdeling: Arnhem, Grave (detail op de afbeelding hierboven) en Nijmegen

 

Militairen uit het kwartier van Nijmegen in het leger van Napoleon

Benieuwd hoeveel militairen uit je woonplaats tussen 1797 en 1814 onder Napoleon hebben gediend?

Zoek hier via het scherm op geboorteplaats. Zo geeft ‘Nijmegen’ 716 treffers (met o.a. gegevens over de eenheid en de ouders), Huissen leverde 35 militairen, terwijl ‘Deest’ toch nog 5 zoekresultaten scoort. Lees ook de toelichting

 

Nijmeegse schepenprotocollen online

De afgelopen 25 jaar hebben 30 vrijwilligers, veelal ingestroomd via het Kwartier van Nijmegen, bij het Regionaal Archief gegevens uit de schepenprotocollen in de computer ingevoerd en daarmee een unieke bron digitaal toegankelijk gemaakt. Je kan de database hier op naam doorzoeken (selecteer ‘Schepenprotocollen’), indien je het inventarisnummer aanklikt kan je vervolgens bladeren naar afbeeldingen van de akte.

 

GEM magazine

Het bestuur van het Kwartier van Nijmegen heeft een overeenkomst gesloten met de uitgever van GEM (Genealogisch Erfgoed Magazine), tijdschrift over het leven en werken van onze voorouders.

Onderdeel van de overeenkomst is een scherpe aanbieding voor dit prachtig verzorgde tijdschrift:
Leden van het Kwartier van Nijmegen kunnen een abonnement afsluiten voor 7,50 euro per jaar (reguliere prijs 22,00 euro per jaar). Een digitaal abonnement kost zelfs maar 5,00 euro per jaar.

Meer informatie over het blad vind je op www.gemmagazine.nl . Een abonnement sluit je af via een mail naar Dick Kranen, onder vermelding van je NGV lidnummer. Opzeggen van het abonnement kan alleen per email vóór 1 december.

Contact:

email bestuur Kwartier van Nijmegen 

 

Afdelingsbijeenkomsten:

 

De reguliere afdelingsavonden vinden plaats in Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal).

 

De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 13 november aanvang 19u45.

Na de Najaars Afdelingsvergadering (agenda en stukken volgen op deze site) verzorgt Janwillem Koten de lezing:

‘De Spaanse griep en andere nare gevolgen van de Grote Oorlog 1914-1918’

 

Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant 22 juli 1918

Aanvang lezing 20u30, lees alvast een inleiding in dit nieuwsbericht. Binnenkort meer info onderaan deze pagina.

 

Begraafplaats Daalseweg Nijmegen

Naar aanleiding van de lezing van Peter van Schaik:

  • De index van de begraafplaats is doorzoekbaar via deze link
  • De begraafplaats figureert in deze muziekvideo (met geluid ….)

 

Artikelen uit de Zoeklicht serie

 

Er zijn drie artikelen uit de Zoeklicht reeks aan de site toegevoegd:

  • Morgengaven in Nijmegen 1452…1616
  • Volkstellingen Mook en Middelaar 1801
  • Nijmeegse lichtekooien (1857-1867)

 

De Zoeklichtpublicaties zijn niet meer verkrijgbaar. Op de Zoeklicht pagina kan je de artikelen in PDF formaat downloaden.

————————————————————————————————————

 

Vul onderstaand formulier in en  ontvang gratis onze nieuwsbrief:

 

Meer over DNA:

 

Na zijn lezing van mei j.l. stuurde Gerrit Woertman ons nog een aantal onderzoekstips:
 
De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 13 november aanvang 19u45. 

 

In oktober verzorgde Sven Meeder de lezing

‘Redbads familiepolitiek: van de marge naar het centrum’

 

De recente film “Redbad” biedt een duidelijk beeld van de Friese leider Redbad (of Radboud): een vrijheidsstrijder die heldhaftig streed tegen de vijandige Franken. Een dergelijk zwart-wit verhaal leent zich goed voor het witte doek, maar de bronnen laten ons een veel genuanceerder beeld zien. Ze tonen dat Redbad, als leider van het Friese volk aan de marge van de Frankische wereld, erin slaagde om in korte tijd door te dringen tot het centrum van de Frankische macht. Zijn belangrijkste “wapen” was niet het zwaard, maar familiepolitiek. En het had niet veel gescheeld of Redbad had de overwinning kunnen claimen. Maar het liep anders…

 

Sven Meeder is universitair docent Middeleeuwse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit en heeft recent samen met Erik Goosmann een boek geschreven over Redbad: “Redbad: Koning in de marge van de geschiedenis” (Spectrum Uitgeverij: Houten, 2018).

 

Meer informatie over Redbad/Radboud op deze pagina. Sven Meeder spreekt zaterdagmiddag 20 oktober ook over Redbad tijdens het symposium ‘Radboud in de stad’ in het kader van 024GeschiedenisNijmegen. Het volledige programma vind je hier.

 

Locatie: Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal).

 

Schrijf op het prikbord!

Deze functie is alleen beschikbaar voor leden.

Bibliotheek en publicaties

De  bibliotheek  van onze afdeling is gehuisvest in het Regionaal Archief Nijmegen. De catalogus is doorzoekbaar (selecteer ‘Bibliotheek’ en filter de de zoekresultaten op ‘NGV, Kwartier van Nijmegen’).