Nederlandse Genealogische Vereniging

Kwartier van Nijmegen

NGV Afdeling Kwartier van Nijmegen

NGV Kwartier van Nijmegen 1970-2020

 

In 2020 is het 50 jaar geleden dat de afdeling Kwartier van Nijmegen werd opgericht.

Gens Nostra 1970, pag. 40
Eerste KvN voorzitter 47 jaar na dato

We willen dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en nodigen de leden uit om suggesties in te sturen hoe het 50 jarig bestaan luister bij te zetten.

Wij zijn benieuwd naar jullie emails ,  alle ideeën welkom!  

Cursus genealogie

 

Het Kwartier van Nijmegen verzorgt vanaf dit najaar cursussen genealogie in het Regionaal Archief Nijmegen. Momenteel loopt de cursus ‘Zoeken naar voorouders’ (genealogie voor beginners). In deze cursus leer je zoeken op internet naar gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden van je voorouders. Ook maak je kennis met het zoeken naar gegevens in archieven. Om een beeld te krijgen van het leven van je voorouders is er ook aandacht voor beroepen, namen, belastingen enzovoort. Na de cursus kan je thuis zelfstandig verder onderzoek doen.
De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen. De lessen zijn op donderdagavond van 17.45 tot 19.45 uur in het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27 te Nijmegen. Het maximale aantal deelnemers is 12. Kosten: € 75,- per persoon, inclusief lesmateriaal.
De eerstvolgende gelegenheid om aan de cursus deel te nemen is voorjaar 2019, email voor nadere informatie of om in te schrijven. 

 

17e eeuwse Stedenatlas De Wit

Fantastisch illustratie- en studiemateriaal met afbeeldingen in hoge resolutie van de belangrijkste steden in de Nederlanden.

Je vindt de afbeeldingen op de site van de Koninklijke Bibliotheek, links naar steden in de regio van onze afdeling: Arnhem, Grave (detail op de afbeelding hierboven) en Nijmegen

 

Militairen uit het kwartier van Nijmegen in het leger van Napoleon

Benieuwd hoeveel militairen uit je woonplaats tussen 1797 en 1814 onder Napoleon hebben gediend?

Zoek hier via het scherm op geboorteplaats. Zo geeft ‘Nijmegen’ 716 treffers (met o.a. gegevens over de eenheid en de ouders), Huissen leverde 35 militairen, terwijl ‘Deest’ toch nog 5 zoekresultaten scoort. Lees ook de toelichting

 

Nijmeegse schepenprotocollen online

De afgelopen 25 jaar hebben 30 vrijwilligers, veelal ingestroomd via het Kwartier van Nijmegen, bij het Regionaal Archief gegevens uit de schepenprotocollen in de computer ingevoerd en daarmee een unieke bron digitaal toegankelijk gemaakt. Je kan de database hier op naam doorzoeken (selecteer ‘Schepenprotocollen’), indien je het inventarisnummer aanklikt kan je vervolgens bladeren naar afbeeldingen van de akte.

 

Contact:

email bestuur Kwartier van Nijmegen 

 

Afdelingsbijeenkomsten:

 

De reguliere afdelingsavonden vinden plaats in Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal). De avonden zijn vrij toegankelijk voor NGV leden, niet-leden betalen 4 euro (lezing en consumpties).

 

De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 8 januari 2019, aanvang 20u00.

Na een toast op het nieuwe jaar verzorgt René van Hoften  de lezing

‘Struikrovers in het Gelders-Brabantse grensgebied 1740-1810’

Het Rijk van Nijmegen werd in de 18e eeuw onveilig gemaakt door bendes die waren samengesteld uit zogenaamde vagebonden van internationale afkomst: Nederlanders, Duitsers, Belgen, Fransen en ook Joden.  Deze Europese bendes hadden het voorzien op het bezit van de lokale en regionale elite. Ze waren veelal goed voorbereid en vaak zwaar bewapend met sabels, messen, pistolen en snaphanen. Overvallen in de Nijmeegse Snijdersstraat en bij herberg Batavia aan de Waalbandijk zijn daarvan sprekende voorbeelden. De overheid trad meedogenloos op met ophangingen, verminkingen en verbanningen, o.a. van Calotte alias ‘de Capitein der honderd Gauwdieven’.

Binnenkort meer informatie over het onderwerp onderaan deze pagina.

 

De tekst en afbeeldingen van de lezing van november over de Spaanse griep is te downloaden via deze link.  

 

 

Artikelen uit de Zoeklicht serie

 

Er zijn drie artikelen uit de Zoeklicht reeks aan de site toegevoegd:

  • Morgengaven in Nijmegen 1452…1616
  • Volkstellingen Mook en Middelaar 1801
  • Nijmeegse lichtekooien (1857-1867)

 

De Zoeklichtpublicaties zijn niet meer verkrijgbaar. Op de Zoeklicht pagina kan je de artikelen in PDF formaat downloaden.

 

Vul onderstaand formulier in en  ontvang gratis onze nieuwsbrief:
De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 8 januari 2019, aanvang 20u00.

Na een toast op het nieuwe jaar verzorgt René van Hoften  de lezing

‘Struikrovers in het Gelders-Brabantse grensgebied 1740-1810’

 

 

Locatie: Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal). De avonden zijn vrij toegankelijk voor NGV leden, niet-leden betalen 4 euro (lezing en consumpties).

 

Schrijf op het prikbord!

Deze functie is alleen beschikbaar voor leden.

Bibliotheek en publicaties

De  bibliotheek  van onze afdeling is gehuisvest in het Regionaal Archief Nijmegen. De catalogus is doorzoekbaar (selecteer ‘Bibliotheek’ en filter de de zoekresultaten op ‘NGV, Kwartier van Nijmegen’).