Nederlandse Genealogische Vereniging

Kwartier van Nijmegen

NGV Afdeling Kwartier van Nijmegen

 

Cursus genealogie

 

Het Kwartier van Nijmegen verzorgt vanaf dit najaar cursussen genealogie in het Regionaal Archief Nijmegen.

 

Medio oktober begint een cursus ‘Zoeken naar voorouders’ (genealogie voor beginners).

In deze cursus leer je zoeken op internet naar gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden van uw voorouders. Ook maak je kennis met het zoeken naar gegevens in archieven. Om een beeld te krijgen van het leven van je voorouders is er ook aandacht voor beroepen, namen, belastingen enzovoort. Na de cursus kan je thuis zelfstandig verder onderzoek doen.

 

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen. De lessen zijn op donderdagavond van 17.45 tot 19.45 uur. Het maximale aantal deelnemers is 12. De cursus vindt plaats in het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27 te Nijmegen.

Kosten: € 75,- per persoon, inclusief lesmateriaal.

De cursus in het najaar is bijna volgeboekt, je kan je interesse kenbaar maken per email.

 

GEM magazine

Het bestuur van het Kwartier van Nijmegen heeft een overeenkomst gesloten met de uitgever van GEM (Genealogisch Erfgoed Magazine), tijdschrift over het leven en werken van onze voorouders.

Onderdeel van de overeenkomst is een scherpe aanbieding voor dit prachtig verzorgde tijdschrift:
Leden van het Kwartier van Nijmegen kunnen een abonnement afsluiten voor 7,50 euro per jaar (reguliere prijs 22,00 euro per jaar). Een digitaal abonnement kost zelfs maar 5,00 euro per jaar.

Meer informatie over het blad vind je op www.gemmagazine.nl . Een abonnement sluit je af via een mail naar Dick Kranen, onder vermelding van je NGV lidnummer. Opzeggen van het abonnement kan alleen per email vóór 1 december.

 

Militairen uit het kwartier van Nijmegen in het leger van Napoleon

Benieuwd hoeveel militairen uit je woonplaats tussen 1797 en 1814 onder Napoleon hebben gediend?

Zoek hier via het scherm op geboorteplaats. Zo geeft ‘Nijmegen’ 716 treffers (met o.a. gegevens over de eenheid en de ouders), Huissen leverde 35 militairen, terwijl ‘Deest’ toch nog 5 zoekresultaten scoort. Lees ook de toelichting

 

Nijmeegse schepenprotocollen online

De afgelopen 25 jaar hebben 30 vrijwilligers, veelal ingestroomd via het Kwartier van Nijmegen, bij het Regionaal Archief gegevens uit de schepenprotocollen in de computer ingevoerd en daarmee een unieke bron digitaal toegankelijk gemaakt. Je kan de database hier op naam doorzoeken (selecteer ‘Schepenprotocollen’), indien je het inventarisnummer aanklikt kan je vervolgens bladeren naar afbeeldingen van de akte.

Contact:

email bestuur Kwartier van Nijmegen 

 

Afdelingsbijeenkomsten:

 

De reguliere afdelingsavonden vinden plaats in Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal).

 

De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 11 september aanvang 20u00.

 

Peter van Schaijk verzorgt de lezing:

‘Drie oude monumentale begraafplaatsen in Nijmegen’

 

Informatie onderaan deze pagina 

 

Meer over DNA:

 

Na zijn lezing van mei j.l. stuurde Gerrit Woertman ons nog een aantal onderzoekstips:

 

————————————————————————————————————

 

Vul onderstaand formulier in en  ontvang gratis onze nieuwsbrief:
De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 11 september aanvang 20u00. 

 

Peter van Schaijk verzorgt de lezing

‘Drie oude monumentale begraafplaatsen in Nijmegen’

 

De eerste RK begraafplaats aan de Daalseweg, ook wel ‘het Père Lachaise van Nijmegen genoemd. Een rustoord midden tussen de huizen en winkels van Nijmegen-Oost, een Openluchtmuseum, een paradijs voor liefhebbers van de rijke Rooms-Katholieke Begraafcultuur. Je waant je in een filmdecor. Het is een stenen archief met graftekens van bekende inwoners zoals Oscar en Henri Leeuw, C.A.P. Ivens, de “dikke” Selbach, families zoals Dobbelmann, Bahlmann en Dreesman. Een apart hoofdstuk vormen de oorlogsherinneringen, vooral veel burgerslachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944, de bevrijding als granatentijd daarna.

 

De Algemene Begraafplaats aan de Dorpsstraat te Neerbosch lag ten noorden van het Witte kerkje aan de Dorpsstraat. Dit kerkje was toegewijd aan St. Antonius Abt tot het in 1591 overging op de hervormden. Op het kerkhof werden na de Reductie zowel Nederlands hervormden als rooms-katholieken begraven. In de hervormde kerk is er begraven tot 1829. Ook ligt er een link met de Weesinrichting Neerbosch (Kinderdorp). Deze inrichting beschikte pas in 1878 over een eigen begraafplaats. Het kerkhof bij het Witte kerkje sloot in 1890 zijn poort .

 

Na de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk in 1810 kwam er een verbod op begraven binnen de stadsmuren en in kerkgebouwen. Op grond van dit verbod besloot het stadsbestuur op 13 november 1810 een algemene begraafplaats aan te leggen buiten de Hertogsteegpoort, aan de latere Steenenkruisstraat. Dit terrein behoorde tot de vestinggronden die in 1808 door Lodewijk Napoleon aan de stad geschonken waren. Op 20 mei 1811 vond de eerste begrafenis plaats. Kort daarna werd de begraafplaats opgesplitst in een protestants, een rooms-katholiek en een joods gedeelte. Op 1 januari 1905 werd deze begraafplaats gesloten.

 

Peter van Schaijk is bestuurslid van de Stichting In Paradisum.

 

Locatie: Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal).

 

 

Prikbord
Datum
Titel
Inzender
aantal reacties
29 januari 2018
test
Balm
0
Alle prikbordberichten

Schrijf op het prikbord!

Deze functie is alleen beschikbaar voor leden.

Bibliotheek en publicaties

De  bibliotheek  van onze afdeling is gehuisvest in het Regionaal Archief Nijmegen. De catalogus is doorzoekbaar (selecteer ‘Bibliotheek’ en filter de de zoekresultaten op ‘NGV, Kwartier van Nijmegen’).