Nederlandse Genealogische Vereniging

Kwartier van Nijmegen

NGV Afdeling Kwartier van Nijmegen

Excursie NGV informatiecentrum Bunnik

 

Op zaterdag 9 maart organiseert de afdeling Kwartier van Nijmegen een excursie naar het informatiecentrum in Bunnik. Er wordt een rondleiding gegeven en de mogelijkheid bestaat om de bronnen te gebruiken voor eigen onderzoek. Een indruk van aanwezige boeken, tijdschriften, familiebladen, etc. krijg je via de diverse rubrieken in Gens Nostra. Nadere informatie over de collectie via info@NGV.nl of 085–1051199.

Kosten 7,50 euro p.p. (niet-leden 12,50 euro), inclusief vervoer en lunch. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanmeldingen graag per email naar de secretaris van het KvN

NGV Kwartier van Nijmegen 1970-2020

In 2020 is het 50 jaar geleden dat de afdeling Kwartier van Nijmegen werd opgericht.

Gens Nostra 1970, pag. 40

We willen dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en nodigen de leden uit om suggesties in te sturen hoe het 50 jarig bestaan luister bij te zetten.Wij zijn benieuwd naar jullie emails ,  alle ideeën welkom! 

Cursus genealogie

 

Het Kwartier van Nijmegen verzorgt vanaf  najaar 2018  cursussen genealogie in het Regionaal Archief Nijmegen. Op 7 maart 2019 start de tweede cursus ‘Zoeken naar voorouders’ (genealogie voor beginners). In deze cursus leer je zoeken op internet naar gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden van je voorouders. Ook maak je kennis met het zoeken naar gegevens in archieven. Om een beeld te krijgen van het leven van je voorouders is er ook aandacht voor beroepen, namen, belastingen enzovoort. Na de cursus kan je thuis zelfstandig verder onderzoek doen.
De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen. De lessen zijn op donderdagavond van 17.45 tot 19.45 uur in het Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27 te Nijmegen. Het maximale aantal deelnemers is 12. Kosten: € 75,- per persoon, inclusief lesmateriaal.
De eerstvolgende gelegenheid om aan de cursus deel te nemen is voorjaar 2019, email voor nadere informatie of om in te schrijven.

 

17e eeuwse Stedenatlas De Wit

Fantastisch illustratie- en studiemateriaal met afbeeldingen in hoge resolutie van de belangrijkste steden in de Nederlanden.Je vindt de afbeeldingen op de site van de Koninklijke Bibliotheek, links naar steden in de regio van onze afdeling: Arnhem, Grave (detail op de afbeelding hierboven) en Nijmegen

Nijmeegse schepenprotocollen online

De afgelopen 25 jaar hebben 30 vrijwilligers, veelal ingestroomd via het Kwartier van Nijmegen, bij het Regionaal Archief gegevens uit de schepenprotocollen in de computer ingevoerd en daarmee een unieke bron digitaal toegankelijk gemaakt. Je kan de database hier op naam doorzoeken (selecteer ‘Schepenprotocollen’), indien je het inventarisnummer aanklikt kan je vervolgens bladeren naar afbeeldingen van de akte.

 

Militairen uit het kwartier van Nijmegen in het leger van Napoleon

Benieuwd hoeveel militairen uit je woonplaats tussen 1797 en 1814 onder Napoleon hebben gediend?

Zoek hier via het scherm op geboorteplaats. Zo geeft ‘Nijmegen’ 716 treffers (met o.a. gegevens over de eenheid en de ouders), Huissen leverde 35 militairen, terwijl ‘Deest’ toch nog 5 zoekresultaten scoort. Lees ook de toelichting

 

Vul onderstaand formulier in en  ontvang gratis onze nieuwsbrief:

 

Contact:

email bestuur Kwartier van Nijmegen 

 

Afdelingsbijeenkomsten:

 

De reguliere afdelingsavonden vinden plaats in Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal). De avonden zijn vrij toegankelijk voor NGV leden, niet-leden betalen 4 euro (lezing en consumpties).

 

De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 12 februari 2019, aanvang 20u00.

Jan van Holsteyn gunt ons een kijkje achter de schermen van het TV programma

‘Verborgen Verleden’

Jan is eindredacteur van dit NTR programma. In Verborgen verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis.  Onderzoek voert hen naar tal van plaatsen in binnen- en buitenland, leidt tot ontmoetingen met onbekende familieleden en verrast met onthullingen over voorouders die soms zelfs een rol hebben gespeeld in de geschiedenis.

Op 24 januari begon een nieuwe serie met Gerrit Zalm als eerste slachtoffer.

Meer informatie over het programma van deze avond onderaan deze pagina.

 

Lezingen in de regio

 

Wij werden attent gemaakt op activiteiten die wellicht interessant zijn voor onze leden.

Vrijdag 29 maart 2019 aanvang 20u00: De middeleeuwse stadsrekeningen van Arnhem en Zutphen 

Voor zijn proefschrift nam Roelof Bosch de stadsrekeningen van Arnhem en Zutphen van 1350 tot 1550 door. Het bestuur van de steden lag eeuwenlang bij een kleine elite.  In Arnhem waren in de late middeleeuwen twee ‘clans’ aan de macht, de families Gruythuse en Van Arnhem. Uit de stadsrekeningen blijkt dat op een gegeven moment de familie Van Arnhem uit de stad is verbannen.

De middeleeuwse stadsrekeningen staan vol met informatie over het dagelijkse leven in de Gelderse steden. In 1455 dwong het stadsbestuur Blauwe Beth om ‘met haar gesellinnen’ te verhuizen van de een  locatie vlakbij het stadhuis naar een minder prominente plek in de stad. Het bleken dames van lichte zeden.  Lees verder ……

Locatie: Molenplaats Zijpendaalseweg 24a, Arnhem

______________________________________________

Woensdag 3 april 2019 aanvang 20u00: Het kasteel te Hulhuizen

Het zal niet gaan over de kasteelvrouwe of over de inrichting van het kasteel en ook niet echt over de staatsrechtelijke positie van Hulhuizen. Kern is de langzame teloorgang van het kasteel dat dan in de diepten van de Waal aan het verdwijnen is. De heer Overmars zal praten over de spontane verleggingen van de loop van de Waal, over landerijen die verzwolgen raken. Lees meer…….

Locatie: Zaal Café Concordia, Waaldijk 19-23, 6691 MB Hulhuizen

 

De tekst en afbeeldingen van de KvN lezing van november over de Spaanse griep is te downloaden via deze link.  

 

 

Artikelen uit de Zoeklicht serie

 

Er zijn drie artikelen uit de Zoeklicht reeks aan de site toegevoegd:

  • Morgengaven in Nijmegen 1452…1616
  • Volkstellingen Mook en Middelaar 1801
  • Nijmeegse lichtekooien (1857-1867)

De Zoeklichtpublicaties zijn niet meer verkrijgbaar. Op de Zoeklicht pagina kan je de artikelen in PDF formaat downloaden.

 
De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 12 februari 2019, aanvang 20u00.

 

Dinsdag 12 februari verzorgt  Jan van Holsteyn  de lezing

‘Verborgen Verleden’

Jan van Holsteyn, eindredacteur van het NTR televisieprogramma Verborgen verleden, vertelt over de totstandkoming van dit programma. Hij geeft u een kijkje achter de schermen en zal ingaan op vragen als:

– Hoe wordt een hoofdpersoon gekozen?

– Welk onderzoek ligt aan de basis van het programma?

– Hoe wordt dit onderzoek omgezet in een televisieprogramma?

– Wat betekent deelname voor de hoofdpersonen?

Van Holsteyn zal zijn verhaal illustreren met fragmenten uit het programma en gaat graag in gesprek met de aanwezigen over andere vragen of opmerkingen.

Na de pauze krijgt het publiek een sneak preview van een aflevering van Verborgen verleden die nog niet op tv is uitgezonden.

Noteer 12 februari in de agenda!

 

Locatie: Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal). De avonden zijn vrij toegankelijk voor NGV leden, niet-leden betalen 4 euro (lezing en consumpties).

 

Schrijf op het prikbord!

Deze functie is alleen beschikbaar voor leden.

Bibliotheek en publicaties

De  bibliotheek  van onze afdeling is gehuisvest in het Regionaal Archief Nijmegen. De catalogus is doorzoekbaar (selecteer ‘Bibliotheek’ en filter de de zoekresultaten op ‘NGV, Kwartier van Nijmegen’).