het leven zit

vol verhalen

Familie souvenirs

Vijf goede redenen om lid te worden van de NGV

Tegenwoordig is heel veel informatie gratis online te vinden. Je kunt dus ook gemakkelijk op zoek gaan naar je roots zónder lid te worden van een vereniging. Toch biedt lid worden wel degelijk een hoop voordelen waarvan je je misschien niet bewust was…

Deskundig advies van genealogie experts; je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden

Je bent best nieuwsgierig naar waar je vandaan komt. Of je wil weten of je stiekem misschien van een beroemde voorvader afstamt. Maar waar kun je dan het beste beginnen? Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken. De ene bron is de andere bron niet. Juist door de enorme hoeveelheid aan data en informatie is het soms lastig te beoordelen hoe betrouwbaar een bepaalde bron is. Het kan overweldigend zijn als je voor het eerst start met stamboomonderzoek. De NGV is een vereniging met ruim 70 jaar aan opgebouwde expertise en ruim 7.000 leden die elkaar graag helpen. Wat voor vraag je ook hebt, er is altijd een ander lid dat je verder kan helpen!

Je ontmoet mensen met dezelfde passie als jij;

In je eigen familiegeschiedenis duiken is ontzettend leuk om te doen, maar het kan soms wel wat eenzaam worden: al die uren struinen achter de computer, in archieven… Hoe leuk is het dan als je je resultaten kunt delen met andere mensen die net zo gepassioneerd aan het zoeken zijn als jij? Je leert nieuwe mensen kennen en hoort de meest fantastische verhalen. En zij zijn benieuwd naar jóuw verhalen, omdat geen enkele familiegeschiedenis hetzelfde is. De vereniging heeft regionale afdelingen die lezingen, excursies en workshops organiseren om samen naartoe te gaan. Er is uitwisseling van informatie én er zijn helpdesks voor beginnende onderzoekers. Ook wordt er samengewerkt met andere verenigingen in andere regio’s of met specifieke expertisegebieden.

Je familiegeschiedenis is sneller in beeld

Het is natuurlijk een ontzettend leuke hobby, stamboomonderzoek, maar je hebt nog meer dingen in je leven die aandacht vragen…werk, kinderen of kleinkinderen, studie, sociaal leven, sporten, huishouden… De NGV helpt hier onder andere bij door het beschikbaar stellen van een eigen contactdienst. Leden die naar dezelfde namen of bepaalde personen zoeken, kunnen met elkaar in contact komen. Zo helpen leden elkaar en voorkom je dubbel werk. Verder worden er op de website handige tips en trucs gegeven: hoe je kunt beginnen met je onderzoek, maar ook wat je kunt doen als je bent ‘vastgelopen’. De NGV is gespecialiseerd om je met name de eerste 100 jaar na overlijden van een familielid, ook wel het ‘privacy’ tijdperk genoemd, te kunnen ondersteunen juist als je aanknopingspunten zoekt in die periode.

Je hebt toegang tot allerlei ‘insider’ informatie en bronnen

Veel informatie is online te vinden, ook de NGV-website geeft actuele genealogische informatie en biedt extra faciliteiten voor leden. Maar niet alle bronnen die je kunt gebruiken zijn al online in kaart gebracht. De NGV heeft een Informatiecentrum met een unieke bibliotheek met een collectie verzamelingen en naslagwerken, micro-fiches, privé-collecties, familieadvertenties, bidprentjes en een heraldisch archief. Ook zijn er twee gespecialiseerde interesse groepen voor heraldiek en de familieorganisaties. Heraldiek heeft ook eigen tijdschrift. Hierin vind je het regionale genealogisch nieuws, informatie over afdelingsbijeenkomsten en tips.

Je hebt toegang tot exclusieve producten en diensten zoals  Gens Nostra, hét genealogieblad, inclusief het Heraldisch tijdschrift en korting op ons uitgebreide genealogieprogramma GensDataPro.

Na al die uren onderzoek heb je vaak prachtige verhalen verzameld. Je kunt in handige programma’s zoals GensDataPro je onderzoeksresultaten netjes vastleggen. Vervolgens kunnen allerlei rapportages worden gegenereerd. En uit die rapportages komen prachtige publicaties over die achterneef in de derde graad die lid was van de VOC en thee vervoerde, of die voorouder die missionaris was in Paraguay of die tragische liefde tussen je overgrootouders… Als lid van de NGV ontvang je zesmaal per jaar het tijdschrift Gens Nostra met landelijk genealogisch nieuws, bespreking van bronnen en overzichten van genealogische tijdschriften uit binnen- en buitenland. Maar bovenal kun je in Gens Nostra ook je eigen onderzoekresultaten publiceren. Naast publiceren in Gens Nostra zijn er ook mogelijkheden te publiceren in het afdelingsblad, het tijdschrift voor Heraldiek en uiteraard op onze website en social media kanalen (volg je ons daar al?)

"Iedereen heeft zijn eigen redenen zich aan te sluiten bij de NGV, wat is jouw reden?"

Vijf redenen waarom de NGV een goede keus is